Een heerlijk geurige kippenbouillon uit de Slowcooker is heerlijk van smaak en supermakkelijk te maken. Een makkelijk recept voor restverwerking en een heerlijke basis voor soep, saus en ragout.
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 10 uuruur
Totale tijd 10 uuruur5 minutenmin
Gang Basis Recept, Soep
Keuken Overige keukens
Porties 1liter
calorieën 179kcal
Ingrediënten
1kip restjeskarkas, restjes kip etc.
3teentjes knoflookzonder vel
1 uizonder vel, in vieren
5worteltjesschoongemaakt, in grove stukken gesneden
2stengelsbleekselderijschoongemaakt, in drie stukken gesneden
5takjespeterselie
3takjestijm
2laurierblaadjes
1200mlwater
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Leg de kipresten onderin de slowcooker.
1 kip restjes
Verdeel de knoflook, ui, wortel en bleekselderij daarboven op.
Schenk het water in de slowcooker en zet aan op low.
1200 ml water
Laat dit 8 tot 10 uur aan staan. Of zet de slowcooker gedurende de nacht aan (de bouillon is dan de volgende ochtend klaar).
Zeef de bouillon door een fijnmazige zeef. De bouillon is nu klaar voor invriezen of verwerking.
NOTES
1. Restjes Kip: Alle restjes: velletje, botjes en vlees, kunnen gewoon in de slowcooker. De bouillon zeef je op het eind, zodat alle stukjes eruit zijn. En heb je zin in de bouillon, maar nog geen lekker hele kip recept: geroosterde kip met aardappels, of hele kip uit de slowcooker zijn superlekker!2. Kruiden: In dit recept is gekozen voor tijm, laurierblad en peterselie. Maar ook rozemarijn, folie of oregano smaken heerlijk in een kippenbouillon. Je kunt ook peperkorrels of een rode peper in stukken toevoegen voor een klein pitje.3. Groenten: Wortel, knoflook, bleekselderij en ui zijn meestal de basis bij een (kippen)bouillon omdat ze zo veel smaak afgeven. Maar denk ook eens aan prei, tomaten of champignons. Heerlijk als smaakmaker!Vaak gebruik ik daar restjes van groenten en kruiden die ik nog heb liggen. Maar maak ik een keer geen soep en heb ik toch wat te veel aan groenten in mijn koelkast, dan maak ik ze schoon, hak ze grof en vries ze in. Zo blijven groenten wel tot 3 maanden goed. En wanneer de bouillon dan in de slowcooker gaat, gaan de groenten er vanuit de diepvries bij.4. Zout: Er is in dit recept geen zout toegevoegd aan de basis kippenbouillon. Mijn advies is om het pas toe te voegen als je het daadwerkelijk gaat gebruiken in een recept. Het gewenste zoutgehalte voor een soep, saus of ragout zal heel verschillend zijn. Achteraf toevoegen voorkomt een te zout gerecht.5. Vetlaagje: Wanneer er een vet op de kippenbouillon verschijnt kun je het verwijderen met een schuimspaan of je laat de soep afkoelen. Het vet drijft naar boven en vormt een laagje dat je er makkelijk met een lepel af kunt scheppen.6. Gelei: Wanneer de bouillon warm is, is hij vloeibaar. Maar hij wordt als hij afkoelt dikker en meer geleiachtig. Dit is volkomen normaal. Doordat gelatine uit de botten vrijkomt bij het koken in de slowcooker krijg je deze gelering. Wanneer je de bouillon vervolgens verwarmt, wordt hij weer vloeibaar. 7. Bewaren
Koelkast: Laat de bouillon snel afkoelen en bewaar hem afgedekt tot twee dagen in de koelkast.
Invriezen: Laat de bouillon snel afkoelen en schenk in een diepvriesdoos of zak. Zorg dat je voldoende ruimte vrijlaat, want de bouillon zet bij het invriezen uit. Op deze manier is de kippenbouillon wel drie maanden houdbaar. Laat de kippenbouillon ontdooien in de koelkast.
Opwarmen: Verwarm de bouillon op middelhoog vuur tot hij warm is (maar niet kookt).