Met dit recept voor eenvoudige gehaktballen maak je de runder gehaktballen zelf. Een zelfgemaakte gehaktbal is sappig, vol van smaak, van goed vlees en er zit een heerlijke jus bij. Net zoals oma ze vroeger maakte.
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 5personen
calorieën 269kcal
Ingrediënten
500gramrundergehakt
3eetlepelspaneermeel
1ei maat M
½theelepelzout
⅛theelepelpeper
⅛theelepelnootmuskaat
2eetlepelsboter
2eetlepelsolie
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Doe het gehakt in een grote kom.
Breek het eitje boven het gehakt.
Voeg het paneermeel en de kruiden naar smaak toe.
Kneed het gehakt met alle ingrediënten tot het gemengd is. Kneed niet te lang anders worden de ballen te compact.
In een koekenpan doe je de boter met de olie.
Laat de boter smelten op middelmatig vuur. Maak ondertussen van het gehakt 5 ballen en rol ze goed rond, zonder scheuren.
Wanneer de boter is gesmolten leg je de gehaktballen in de pan. Bak ze aan alle zijden aan (rol ze voorzichtig om, zodat ze niet uit elkaar vallen).
Zet het vuur laag en voeg 1 glas (200 ml) heet water aan de pan toe, zodat je een jus krijgt.
Doe een deksel (of aluminiumfolie) op de pan en laat de gehaktballen 20 minuten stoven.
NOTES
Wil je deze lekkere gehaktballen maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:
2. Gehakt - Meng alle ingrediënten door het gehakt en start met kneden. Let op dat je niet te lang kneedt, anders krijg je een hele vaste gehaktbal.3. Alternatieven - paneermeel kun je vervangen door gemalen beschuit of een boterham (zonder korstjes). Rundergehakt: rundergehakt heeft een pure smaak. Je kunt dit ook vervangen door half en half gehakt. Dat is iets vetter en maakt de gehaktbal smeuïger. Wil je een budget gehaktbal? Vervang dan de ⅓ deel van het gehakt door havermout. Dat proef je bijna niet.Kruiden: Wil je een keer een andere smaak? Varieer je met de kruiden en misschien maak je wel je eigen familierecept. Probeer eens bieslook, rozemarijn of tijm voor een eigen smaakje4. In de oven - De gehaktballen kun je ook in de oven garen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en smeer dat in met olie. Vorm gehaktballen en leg die op de bakplaat. Bak 15 minuten in de oven en draai dan de gehaktballen om. Bak nu nog eens 15 minuten.5. Lekker erbij -
Wist je dat gehaktballen heerlijk zijn als borrelhapje. Maak de gehaktballen kleiner en voeg bijvoorbeeld een smaakaccent zoals een gebakken uitje en 1 eetlepel sojasaus eraan toe.
Gehaktballen zijn superlekker met een likje grove mosterd.
6. Bewaren -
De gehaktballen kun je de avond van te voren rollen en met plastic folie afgedekt bewaren in de koelkast. Je kunt dan meteen met het bakken beginnen.
Je kunt de gehaktballen ook ongebakken invriezen. Ze blijven dan 3 maanden houdbaar. Haal ze een dag van te voren uit de diepvries en laat ze in de koeling ontdooien.
Koel de gare gehaktballen snel en bewaar ze luchtdicht verpakt tot 2 dagen in de koeling. Lekker op brood!
Verpak de gebakken gehaktballen in een diepvrieszak en bewaar ze 2 tot 3 maanden in de diepvries.
7. Nutrition - De voedingsmiddelen zijn weergegeven per gehaktbal. De jus is niet meegenomen (is optioneel).