Creoolse Jambalaya met Garnalen en Kip is één van de bekendste recepten uit New Orleans en wordt overal ter wereld gegeten. Door de heerlijke smaken van de garnalen, kip en spekjes die je mengt met een kruidige groente tomaten mengsel met Creoolse kruiden en rijst.
Schud de rijst in de pan en meng alles zodat het goed gemengd is. Roer goed zodat de saus en de rijst goed gemengd is. Leg de laurierblaadjes op de rijst.
400 gram rijst, 2 laurierblaadjes
Laat aan de kook komen en zet het vuur zo laag mogelijk (gebruik eventueel een sudderplaatje). Doe het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
Doe de garnalen in de pan en doe de deksel weer terug erop. Laat nu 5 minuten sudderen.
200 gram grote garnalen
Verwijder de laurierblaadjes, roer alles goed door en garneer met bosuitjes.
2 bosuitjes
Serveer meteen.
NOTES
1. Spek - Spekreepjes zijn het makkelijkst. Door het uitbakken in de pan worden ze knapperig en komt het vet vrij. In dat vet kun je vervolgens de groente heerlijk op smaak brengen.2. Kruiden - Zoete paprika, oregano, tijm, cayennepeper, knoflook en paprikapoeder, geven de Creoolse smaken aan dit gerecht.3. Rijst
Witte rijst, geen snelkookrijst. Volkoren rijst werkt niet. Basmati zou als het gaat om bereiding kunnen, maar past niet bij een traditionele Jambalaya.
Schud de rijst in de pan en roer alles goed door. Daardoor smelten alle smaken samen en kookt de rijst gaar in de saus en neemt het alle smaken op. Wanneer alles goed geroerd is laat je de rijst sudderen (zonder verder te roeren). Roer je te veel, dan zal de rijst plakkerig worden (omdat door het roeren het zetmeel vrij komt). De truc is om in het begin voldoende te roeren zodat de jambalaya niet aanbakt, en daarna het vuur zo laag te zetten dat de Jambalaya suddert, maar niet aanbrandt.
4. - Worst In New Orleans wordt traditioneel Andouille worst gebruikt, maar die is in Nederland bijna niet aan te komen en kun je ook vervangen door Chorizo of rookworst.5. - Garnalen - Rauw of al gekookte garnalen zijn prima. Neem gepelde garnalen (of pel ze zelf) en verwijder het darmkanaal voor het toevoegen.6. - Serveren met - Hoewel je Jambalaya prima kunt serveren zonder bijgerechten, zie je in New Orleans vaak de volgende gerechten erbij opgediend:
Mais muffins - Dit wordt in grote hoeveelheden in New Orleans gegeten (en echt bijna overal bij). Mais muffins zijn het bijgerecht om te serveren bij Jambalaya!
Koelkast - De jambalaya blijft afgedekt in de koeling tot drie dagen goed.
Diepvries - Bewaar de Jambalaya in een diepvriesdoos of zak. Zo blijft het tot wel een maand goed. Laat de Jambalaya ontdooien in de koeling.
Opwarmen - Doe de Jambalaya in een koekenpan en roerbak tot die heet is. Je kunt het ook in een ovenschaal doen en 30 minuten afgedekt met aluminiumfolie bij 160 °C onder- en bovenwarmte opwarmen.
8. - De berekende voedingswaarden zijn per persoon.