Stel je voor: een verrukkelijke appeltaart met een karamel, een heerlijke verleiding waar je geen genoeg van krijgt. De zoete zandbodem, romige karamellaag en zoete stukjes appel, is een top combinatie. Dit is een heerlijke traktatie, die op je tong smelt. Genieten.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 40 minutenmin
Koeltijd 1 uuruur
Gang Zoete Baksels
Keuken Overige keukens
Porties 8personen
calorieën 348kcal
Ingrediënten
120gramboteruit de koeling
100grampoedersuiker
⅛theelepelzout
½theelepelcitroenrasp
250grambloem
1theelepelvanille-extract
2eigelenmaat L
2eetlepelsmelk
350gramDulce de Lechewarm
4appelsGoudreinette, Elstar of Jonagold
2eetlepels abrikozenjamheet
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Gebruik de keukenmachine met het mes en doe er boter in. Pulseer zodat je kleine boterblokjes krijgt.
120 gram boter
Voeg de poedersuiker, zout, citroenrasp en bloem. Pulseer tot alles gemengd is.
Voeg het vanille-extract en de eigelen toe en pulseer 3 keer.
1 theelepel vanille-extract, 2 eigelen
Als laatste schenk je de melk erbij en pulseer je tot het deeg los komt van de wand en korrelig wordt (het plakt als je erin knijpt aan elkaar).
2 eetlepels melk
Verwijder het deeg uit de kom en maak een platte schijf. Pak die in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg uit in een ronde schijf met een diameter van 30 cm. Bekleedt een springvorm met een doorsnede 26 cm met het deeg en zet die een half uur in de koeling.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C of 180 °C
Verwarm de dulce de leche karamel in een steelpannetje tot hij smeuïger is geworden. Haal de taartbodem uit de koeling en verdeel de karamel over de bodem. Zet de taartvorm tussendoor in de koelkast.
350 gram Dulce de Leche
Schil de appels, verwijder de kern en snij in dunne schijfjes. Verdeel de appels over de karamel.
4 appels
Zet in de oven en bak 40 minuten.
Haal uit de oven en bestrijk de bovenkant met de warme abrikozenjam (dan gaat hij mooi glanzen). Laat 5 minuten staan.
Verwijder de springvorm en laat afkoelen op een rek.
NOTES
1. Dulce de leche: Maak het zelf van gecondenseerde melk dit Dulce de Leche recept.2.Koelen: Door het deeg tussendoor te koelen, zet het deeg in de oven niet uit.3. Vanille-extract - Voor een vleugje vanille smaak. Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).4. Bewaren
Deze appeltaart is prima een dag van tevoren te maken. Warm hem voor het serveren nog even kort op in een op 150 °C voorverwarmde oven.
Koelkast: In de koeling is de appeltaart 2 dagen houdbaar.
Diepvries: Je kunt de appeltaart ook invriezen, voor maximaal een maand. Warm hem net voor het serveren nog even op.