Deze glas in lood koekjes maken indruk op je gasten. Natuurlijk zijn ze lekker, heerlijke zandkoekjes. En als je ze tegen het licht houdt valt dat er mooi doorheen. Net zoals bij echte glas-in-lood ramen. En wist je dat ze makkelijk te maken zijn, superleuk om samen met de kinderen te doen.
Schep het bloem erbij en meng tot het net gemengd is in het deeg (je wilt het niet overwerken).
400 gram bloem
Verdeel het deeg in tweeën.
Pak een stuk bakpapier en bestrooi met wat bloem.
Leg hier een stuk deeg op en druk het wat plat met de handen.
Bestrooi de bovenkant met deeg en leg hier een tweede bakpapier op.
Rol nu met de roller uit tot een lap van ½ cm dikte. Leg dit in de koelkast voor minimaal 30 minuten en herhaal het met het tweede stuk deeg.
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Pak het koude deeg en steek met de grote uitsteker koekjes uit het deeg. Leg die op de bakplaat.
Pak nu de kleine uitsteker en druk in het midden van het grote koekje een stuk deeg eruit. (Ik leg deze kleine koekjes naast de grote koekjes, zodat ze ook meegebakken worden). Dit gaat makkelijk met een paletmesje of een gewoon mes.
Bak de koekjes 9 minuten, haal ze uit de oven.
Leg in het midden een zuurtje (dat niet te groot is) of 1 theelepel verkruimelde snoepjes.
175 gram zuurtjes
Zet de bakplaat terug in de oven en bak nog eens negen minuten.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen.
NOTES
1. Vanille-extract - Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen).2. Zuurtjes - Hier zijn Napoleons gebruikt. Maar ook andere hard snoep is heel geschikt. Bijvoorbeeld oud-Hollands snoep bij de Hema of zuurtjes die bij de Action te verkrijgen zijn.3. Tips Bakken Glas in Lood Koekjes -
Belangrijk is dat de koekjes vorm houden. Daarom leg je ze na het uitrollen minimaal een half uur in de koeling.
Rol het deeg niet te dun, ongeveer 5 mm anders verliezen ze hun stevigheid en breken ze (en het ‘glas’ blijft niet goed zitten.
Heb je luchtbelletjes na het bakken. Pak een schone naald en roer meteen na het bakken voorzichtig door het ‘glas in lood’.
Prik een gaatje bovenin met een dikke naald of saté prikker en je kunt er een touwtje doorheen rijgen. Zo kun je ze in de kerstboom hangen.
En omdat we niets willen verspillen bakken we de kleine koekjes die we uit het midden van de grote koekjes halen gewoon mee.
4.Variëren -
Gebruik verschillende kleuren zuurtjes. Sla ze fijn en strooi verschillende kleuren in de uitsparing van elk koekje. Als ze nog warm zijn uit de oven, kun je met een naald nog extra effecten maken door er een cirkel in te trekken.
Versier het deeg door het te bestrijken met wat water en er vervolgens suiker over te strooien voor het de oven heen gaat.
5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
Kamertemperatuur - De koekjes zijn tot 5 dagen in een luchtdichte trommel te bewaren bij kamertemperatuur. In een vochtige omgeving worden de koekjes zacht en het glas in lood plakkerig.
Diepvries - De kleur van het ‘glas’ zal vervagen door het in te vriezen en ik raad het niet aan.