Libanese Fatteh is heerlijk gekruid gehakt met courgette, krokant gebakken pita puntjes en een heerlijke Tahini yoghurt dip. Eet het als snack of als hoofdgerecht met rijst. Dit makkelijke recept is niet alleen superlekker, maar ook nog eens snel klaar!
8pitabroodjesopgesneden en in driehoekjes zo groot als nacho's gesneden
Yoghurt Tahini Dip
500mlGriekse Yoghurt
5eetlepelsTahini
3eetlepelscitroensapvers
2teentjes knoflookgepeld en uitgeperst.
2theelepelszeezoutgrof
Gehakt Courgette
3eetlepelsolijfolie
1uiklein, fijngesneden
1courgettein blokjes (½ x ½ cm) gesneden
2theelepelskomijnzaadgemalen
2theelepelskomijnzaad
2theelepelskoriandergemalen
½theelepelcayennepeper
2theelepelszeezout
Garnering
100gramgranaatappelpitjes
50grampijnboompittengeroosterd
10grammuntblaadjes, grof gescheurd.
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Rooster de pitabroodjes
Verwarm de oven (of Airfryer) voor op 180 °C (hete lucht stand)
Verdeel de pitapuntjes over een bakplaat (of doe ze in het bakje van de Airfryer) en bak tot ze krokant zijn in 13 minuten in de oven. In de Airfryer heb je ongeveer 8 minuten nodig (tussendoor een keer schudden).
Zet opzij.
Yoghurt Tahini Saus
Klop de ingrediënten voor de saus: Griekse yoghurt, Tahini citroensap, knoflook en zeezout in een kom. Wil je de saus warm opdienen dan gebruik je een vuurvaste kom.
Voor warme saus: net voor het opdienen hang je de kom boven warm water (au Bain-Marie) terwijl je blijft kloppen tot het warm en dikker wordt.
Courgette Gehakt mengsel
Doe de olie in een pan en verwarm op middelhoog vuur.
Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Zet het vuur dan laag en bak nog eens 5 minuten.
Zet het vuur weer middelhoog en voeg de blokjes courgette toe. Bak ze 10 minuten mee (en meng daarbij af en toe goed door).
Voeg het gemalen komijnzaad, komijnzaadjes, koriander, cayenne en zeezout toe en meng alles snel.
Schep het rundergehakt in de pan en rul het tot het bruin is. Zorg ervoor dat het gehakt mooi fijn is (door met een spatel of vork klein te maken).
Libanese Fatteh Opdienen
Leg de pitabroodjes aan de buitenzijde van een schaal. Schep daar het courgettegehaktmengsel op en verdeel de yoghurt tahini dip daarover.
Garneer met granaatappelpitjes, pijnboompitjes en munt over de fatteh. Serveer meteen!
NOTES
1. - Pitabroodjes Een belangrijk onderdeel van Libanese Fatteh is geroosterd brood. Het pitabrood word hierbij gehalveerd, in driehoekjes gesneden (want dat lepelt makkelijk) en geroosterd. Je kunt ook ander geroosterd brood gebruiken, bijvoorbeeld naanbrood of een ander platbrood.2. - Courgette Snij de courgette in kleine blokjes (met schil). In tegenstelling tot Aubergine neemt de courgette de oliën minder op en houdt wat meer een bite. Maar je kunt beiden uitwisselen naar smaak.3. - Rundergehakt Rundergehakt is heerlijk voor Fatteh. Maar je kunt ook kiezen voor kip of lamsgehakt. Ga je voor vegetarisch dan zijn kikkererwten een goed alternatief.4. - Specerijen Komijn, koriander zijn typische kruiden uit de Arabische keuken. We gebruiken hier een mengsel van gemalen komijn en komijnzaad!5. - Serveren met
Hapje of Sharing Dinner - Zet de schaal met de heerlijke lagen pitabrood puntjes, gehakt en yoghurtsaus in het midden van de tafel en serveer er een kom met extra pitabrood bij. Zo kan iedereen heerlijk genieten van dit recept.
Avondeten - Serveer met rijst en eventueel een salade. Dit recept wordt zelfs weleens als avondeten opgemaakt. Eerst een laag rijst, daarover het gehaktmengsel en daarop de yoghurtsaus. Het pitabrood wordt er dan als bijgerecht uitgeserveerd.
6. - Bewaren Samengesteld is de Fatteh niet te bewaren, maar dat geldt zeker niet voor de losse onderdelen.
Kamertemperatuur - Rooster de pitabroodjes tot ze goudbruin zijn. Bewaar ze in een afgesloten doos.
Koelkast - Het gehakt courgette mengsel kun je tot 3 dagen afgedekt bewaren in de koeling. Ook de yoghurt tahini dip is tot 2 dagen afgedekt te bewaren in de koelkast.
Diepvries - Het gehakt courgette mengsel kun je invriezen en blijft, in een afgesloten diepvriesdoos tot 2 maanden goed in de diepvries. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm het courgette gehaktmengsel door het in een koekenpan, samen met 4 eetlepels water op medium-hoog vuur op te warmen.
7. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde zijn per persoon (fatteh, inclusief gehakt-courgette mengsel, pitabrood, yoghurt tahini dip en garnering).