Risotto met Kastanjechampignons, romig met aardse smaken, is een lekkernij op je bord. Dit recept maak je supermakkelijk met mijn tips om snel (en zonder veel werk) risotto te bereiden. Een heerlijk bordje met de heerlijke smaken van romige risotto, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en champignons, wie kan dat weerstaan?
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Gebakken champignons
Smelt de boter in de koekenpan op middelhoog vuur en bak de knoflook een halve minuut. Voeg een deel champignons en de tijm toe en bak goudbruin. Haal de champignons uit de pan met een schuimspaan en bak vervolgens een volgende portie champignons goudbruin. Herhaal tot alle champignons gebakken zijn.
Smelt de boter in de pan en bak het sjalotje 2 minuten. Voeg de knoflook toe en roerbak die 30 seconde mee.
2 eetlepels boter, 3 sjalotjes, 2 tenen knoflook
Schud de rijst in de pan en bak, terwijl je blijft roeren, 2 minuten.
300 gram Arborio rijst
Schenk de witte wijn in de pan, roer alles een keer goed om.
250 ml witte wijn
Schep soeplepel voor soeplepel de groentebouillon toe. Schep telkens nieuwe bouillon erbij als de vorige bouillon is opgenomen. Roer de risotto daarna even goed door. Dit zal ongeveer 15 minuten duren. Proef of de risotto gaar is (hij mag nog een lichte bite hebben).
1 liter groentebouillon
Schep de gebakken champignons, Parmezaanse kaas, tapenade en extra boter door de risotto. Is het te droog voeg dan nog wat extra bouillon toe.
1. - GroentebouillonGebruik zelfgemaakte groentebouillon of gebruik een kant-en-klare bouillon. De bouillon kun je zowel warm of koud toevoegen, waar je voorkeur ligt. De risotto is iets sneller klaar, wanneer je warme bouillon gebruikt omdat die dan niet tussendoor hoeft op te warmen.2. - Arborio rijstVoor een risotto heb je een rijst met veel zetmeel nodig. Arboriorijst is daar heel geschikt voor. Door de rijst even aan te bakken krijgt hij een geroosterde en nootachtige smaak. Je kunt eventueel ook Carnaroli of Vialone Nano rijst gebruiken.3. - ChampignonsZoals je kunt lezen in de titel is de kastanjechampignon erg lekker. Hij is familie van de witte champignon en is wat steviger en heeft een nootachtige smaak. Deze risotto is ook lekker met porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood), shiitake en/of een vleugje truffel.4. - TapenadeDe tapenade is één van de smaakmakers bij deze risotto. Het omhult de rijstkorrels en geeft zijn smaken af. Dit risotto recept is gemaakt met een tapenade van zongedroogde tomaten. Maar een basilicum pesto, tapenade van zwarte olijven of truffel tapenade zijn ook heerlijk om te gebruiken.5. - WijnGebruik een droge witte wijn zoals Chardonnay of Pinot Grigio. Gebruik je liever geen wijn vervang de wijn dan door 250 ml extra bouillon.6. - RoerenWil je heel makkelijk risotto maken, gebruik dan een hapjes pan (of hoge koekenpan). Doordat deze breed is hoef je alleen wanneer je de bouillon of wijn toevoegt even door te roeren.7. - Bewaren
Risotto kun je niet bewaren of opwarmen, eet het meteen op.
8. VoedingswaardeDe aangegeven voedingswaarde is per portie (risotto met kastanjechampignons (van 4 porties uitgaande)