Doperwtensoep met Serranoham en Room is een veelzijdige, lente soep die een elegant, licht en verfijnd voorgerecht is. Lekker romig, licht zoet van smaak en de ziltige ham maakt het tot een geheel. Het heeft een lekkere hoeveelheid groenten, is makkelijk en snel te bereiden, heeft maar ZES ingrediënten, en is perfect voor het gemakkelijk vermaken van je gasten. Probeer deze heerlijke soep zelf.
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Smelt de boter op laag vuur in een pan en voeg het sjalotje toe.
1 eetlepel roomboter, 1 sjalotje
Fruit het uitje, ongeveer 3 minuten tot hij glazig is.
Giet de bouillon erbij en breng aan de kook.
1 liter kippenbouillon
Zet het vuur laag en voeg de doperwtjes toe.
400 gram doperwten
Laat 25 minuten koken tot de doperwtjes zacht zijn.
Pureer de soep met de staafmixer en zeef door een grove zeef.
Verwarm de soep nog even tot hij goed warm is.
Proef de soep en breng op smaak met zout en peper.
zout en peper
Schenk de soep een kom, en doe daar een halve eetlepel slagroom (per kom) bij.
2 eetlepels slagroom
Bestrooi met de bieslook en reepjes ham.
1 eetlepel bieslook, 2 plakjes Serranoham
NOTES
1. Wil je dit recept maken? Met één druk op de knop bestel je makkelijk alle ingrediënten: 2. Te dun of te dik? - Is de soep te dun, verwarm hem dan nog even, zodat hij kan inkoken. Is hij te dik, voeg dan wat extra water of bouillon toe.3. Kippenbouillon - Het allerlekkerste is zelfgemaakte kippenbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.4. Zeven - Zeef de doperwtjes want dan wordt deze soep helder en lekker licht. Echt een aanrader.5. Slagroom - Schenk de slagroom pas bij de soep als je de soep ingeschonken hebt. Daardoor gaat hij niet schiften. Mocht je de soep nog willen bewaren, bewaar hem dan zonder dat je de slagroom hebt toegevoegd.6. Vervangers
Slagroom: door crème fraîche of zure room.
Verse doperwten: kun je ook erwten uit de diepvries gebruiken.
Serranoham: door Prosciutto of Parmaham.
7. Ook lekker
Voeg wat verse mint of peterselie toe aan de soep.
Wil je nog wat meer groente? Kook dan 200 gram spinazie mee. Extraatje, de soep wordt nog mooier groen!
8. Bewaren Wanneer je nog geen slagroom hebt toegevoegd is de soep prima te bewaren (anders niet meer door de kans op schiften als je het opwarmt):
Koelkast: Bewaar tot 2 dagen afgedekt in de koelkast
Diepvries: Schenk de soep in een diepvriesdoos. Laat een halve centimeter vrij van de rand (hij zal nog iets uitzetten door het vriezen). De soep is tot een maand houdbaar in de diepvries.
Opwarmen: Verwarm de soep op laag vuur terwijl je roert, of warm hem in de magnetron.
9. De weergegeven voedingswaarde is per kom uitgaande dat doperwtensoep met serranoham en room met vier personen wordt gegeten.