Dit heerlijke Halloween recept: Nutella cupcakes met chocolade zijn onweerstaanbaar lekker. Deze chocolade cupcakes worden gevuld met Nutella en vervolgens gedoopt in chocoladeglazuur. En speciaal voor Halloween hebben we witte chocolade spinnenwebben gemaakt en erop gelegd.
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 20 minutenmin
Afkoeltijd en droogtijd 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Keuken Amerikaans
Porties 6cupcakes
calorieën 408kcal
Ingrediënten
Witte Chocolade Spinnenweb
100gramwitte chocolade
Chocolade cupcakes
70gramzelfrijzend bakmeel
⅛theelepelzout
25gramcacao
100gramsuiker
60grambotergesmolten, afgekoeld
1eetlepelzonnebloemolie
1eimaat L
1theelepelvanille-extract
90mlkoffie
Vulling
3eetlepelsNutella
Chocolade topping
100gramchocolade glazuur
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Witte Chocolade Spinnenweb
Teken op een bakpapier spinnenwebben met een potlood. Draai het papier om en leg het klaar.
Zet een pan met water op het vuur en hang boven het water een vuurvaste kom (au bain-marie).
Doe de stukjes chocola in de kom en laat de chocola smelten.
100 gram witte chocolade
Schep de chocola in een spuitzak met een smalle punt (Wilton nr 1 of 2)
Volg met de spuitzak de lijnen over het bakpapier zodat je een spinnenweb krijgt. Laat afkoelen in de koelkast.
Chocolade cupcakes
Doe de papieren cupcakevormpjes in het bakblik.
Meng in een kom het zelfrijzend bakmeel, zout en cacao door elkaar.
Voeg het ei en het vanille extract toe en meng nog eens 1 minuut.
1 ei, 1 theelepel vanille-extract
Zet de mixer op lage stand en schep het bloemmengsel door het beslag, tot het bakmeel net is opgenomen.
Schenk als laatste de koffie erbij. Meng dat met een spatel door het beslag.
90 ml koffie
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak 20 minuten in de oven.
Laat 5 minuten staan en verwijder de cupcakes uit de vormen en laat op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
Vulling
Maak met een lepel, een klein gaatje in de bovenzijde van de cupcake en vul dat met Nutella.
3 eetlepels Nutella
Chocolade glazuur
Verwarm de chocolade glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking of maak zelf (zie tips).
100 gram chocolade glazuur
Verdeel het glazuur over de cupcakes.
Haal de chocolade webben voorzichtig van het bakpapier
Druk heel voorzichtig het spinnenweb in het nog natte glazuur en laat alles hard worden.
NOTES
1. Zelfrijzend bakmeel: Dit is bloem gemengd met bakpoeder. Je kunt dit ook vervangen door 70 gram bloem en ¼ theelepel bakpoeder te mengen.2. Vanille-extract: Als je aan kunt komen, gebruik dan echt vanille-extract, wat net een wat diepere smaak heeft als vanillearoma. Via dit recept kun je zelf vanille-extract maken (en zeker als je veel bakt echt een aanrader, want hier kun je een goede tijd mee vooruit).3. Chocoladeglazuur: Koop kant-en-klaar chocoladeglazuur, of maak het zelf. Verwarm daarvoor 100 gram chocola au Bain-Marie (een vuurvaste kom waarin je de chocola smelt en die hangt boven een kom kokend water. De kom raakt het water daarbij niet aan). Roer door en wanneer de chocola is gesmolten, haal je de kom van het vuur. Roer er nu nog eens 20 gram chocola in stukjes doorheen.4. Over mixen: Mix je beslag niet te veel en/of te lang. Als het te veel lucht bevat, zal het beslag te snel rijzen in de oven en in het midden instorten als het klaar is. Hou de tijden en beschrijvingen in het recept aan.5. In de Oven Gebruik bij voorkeur onder- en bovenwarmte. Bak je cupcakes in het onderste derde deel/midden van je oven. Ze hebben meer kans om te verbranden als je ze bovenin de oven bakt.6. Gaarheid: Ovens zijn inconsistent in warmte (soms zijn ze kouder dan de aangegeven temperatuur, andere keren worden ze heter). En als je je oven nog niet zo goed kent, controleer dan de cupcakes twee minuten voor het einde van de baktijd op gaarheid. Dat kan op drie eenvoudige manieren:
Schud de vorm lichtjes. Als de bovenkant van de cupcakes bewegen, zijn ze nog niet klaar.
Druk met je vinger op het midden van een cupcake. Als de afdruk meteen terugveert, is de cupcake klaar. Als er een kuiltje zichtbaar blijft, moeten ze iets langer bakken.
Prik een tandenstoker in het midden van een cupcake. Als deze er schoon en droog uit komt, zijn de cupcakes gaar
7. Bewaren
Kamertemperatuur: Wikkel de cupcakes in plasticfolie of bewaar ze tot twee dagen in een luchtdichte trommel.
Koelkast: Vanwege de luchtvochtigheid is het niet aan te raden om de chocoladecupcakes in de koeling te bewaren.
Diepvries: je kunt de cupcakes invriezen. Ik zou het web, indien aanwezig, voorzichtig weghalen en in een luchtdichte doos bewaren. Wikkel de chocolade cupcakes eerst in aluminiumfolie en doe alles in een zak of luchtdichte verpakking. Zo kun je ze maximaal twee maanden bewaren.