Ben je op zoek naar een gezond alternatief voor kant-en-klare friet uit de supermarkt? Dan zijn Gezonde Frietjes uit de Oven perfect voor jou! Hier vind je een makkelijk en lekker recept waarmee je heerlijke, gezonde ovenfriet kan maken. Geen caloriebommen of slappe frietjes meer, maar krokante, gezondere patat.
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 240 °C of 220 °C
Zet alvast een bakplaat in de oven.
Zet een grote pan met ongeveer 3 cm water op het fornuis en breng het water aan de kook.
Was ondertussen de aardappels grondig, schil ze als je dat wilt, en snij ze in frietjes.
1200 gram aardappelen
Wanneer het water kookt, voeg je de frieten toe en breng je het water opnieuw aan de kook.
Laat 10 minuten koken. Zet na 8 minuten een koekenpan op het vuur met de zonnebloemolie erin en verwarm tot het gloeiend is.
2 eetlepels zonnebloemolie
Wanneer de frietjes zijn gekookt haal je ze met de schuimspaan uit de pan en doe je ze meteen in de hete koekenpan, bak snel gedurende 2 minuten. Ze stomen dan heel snel droog.
Haal de hete bakplaat uit de oven en verspreidt de frieten over de bakplaat.
Bak ze goudbruin en krokant in 25 minuten. Draai de frietjes halverwege de baktijd een keertje om.
Bestrooi met het zeezout.
1 theelepel grof zeezout
NOTES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten snel en eenvoudig met één druk op de knop: 2. Aardappelen -
Gebruik kruimige aardappelen voor het maken van dit recept. Een Bintje, Doré of Eigenheimer zijn goede keuzes. Ze zijn hoog in zetmeel en laag in vochtgehalte. Of gebruik een rode aardappel zoals Roseval, wanneer je met schil wilt eten (wel de Biologische variant).
Door de aardappels eerst kort voor te koken en vervolgens in een hete pan snel droog te koken in een klein beetje olie. Daardoor worden ze heerlijk zacht van binnen en krijgen ze een knapperige buitenkant. En je hebt veel minder olie nodig.
Deze keer heb ik gekozen voor dikke Vlaamse frieten, maar je kunt met dit recept ook prima Franse frietjes maken. Snij de aardappels dan in dunne lange repen. Pas de oventijd aan (verkort met 5 tot 10 minuten) en haal de Franse frietjes uit de oven wanneer ze goudbruin zijn. En geniet van de verse patat.
3. Variaties
Knoflook Parmezaanse kaas - Bestrooi met knoflookpoeder en vers geraspte Parmezaanse kaas zodat hij lekker smelt.
Pittig - Breng op smaak met ⅛ theelepel chilipoeder en komijnpoeder.
Cajun friet - Op smaak brengen met cajun kruiden is zo lekker!
4. Zelf maken in de Airfryer - Vul de airfryer maximaal voor ⅓ met de verse friet. Verwarm de Airfryer voor op 180 °C. Bak de frietjes 5 minuten en schudt ze dan goed door. Herhaal dit drie keer.5. Maken in de Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 240 °C. Bij een heteluchtoven is 220 °C voldoende.6. BewarenVers zijn deze frietjes het allerlekkerste. Wanneer je ze opnieuw opwarmt worden ze wat droger.
Koelkast - in een luchtdichte diepvries doos kun je de frietjes gedurende 2 dagen bewaren.
Diepvries - Leg de frietjes in een laag op een bakpapier op een bakplaat en laat de friet invriezen. Haal vervolgens de bevroren frietjes uit de oven en bewaar ze in een luchtdichte diepvriesdoos. Zo kun je ze tot 2 maanden bewaren.
Opwarmen - Leg de aardappels in een laag in de oven bij 200 °C (of Airfryer bij 180 °C) gedurende resp. 8 en 5 minuten.
7. De weergegeven voedingswaarde is per portie, uitgaande dat de gezonde frietjes uit de oven met vier personen wordt gegeten.