Een frisse Aziatische noedelsalade met garnalen, een snel en makkelijk recept. Serveer het als een makkelijke lunch of samen met een salade als een licht hoofdgerecht. Deze salade breng je op smaak met een Oosterse dressing, die ziltig is, maar in balans is gebracht met een snufje zoet zuur. Lekker om zelf thuis te maken.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Totale tijd 25 minutenmin
Gang Lunch
Porties 2personen
calorieën 212kcal
Ingrediënten
150grammienestjes
½komkommer
1teentje knoflook
½pepertje
16garnalen
1wortel
1eetlepelzoute soja saus
½theelepelrijstazijn
½theelepelsuiker
2eetlepelsolie
gebakken uitjes
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Voorbereiding
Hak de knoflook fijn.
Verwijder de zaden van het pepertje. Snij in kleine stukjes.
Pel de garnalen (als dat nog niet is gebeurd) en verwijder het darmkanaal (zie de tips).
Kook de mie volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Besprenkel met wat olie en roer goed door.
Aziatische noedelsalade met garnalen
Halveer de komkommer en haal de zaadjes eruit en snij in plakjes.
Schil de wortel en snij deze in dunne reepjes (julienne).
Verhit een pan met olijfolie en roerbak de knoflook en peper gedurende een halve minuut.
Voeg de garnalen toe en kook tot ze roze zijn geworden (ongeveer 5 minuten op gemiddeld vuur.)
Haal de garnalen uit de pan en zeef de olie.
Meng de sojasaus, rijstazijn en de suiker met de olie. Zo krijg je een smaakvolle dressing.
Meng in een schaal de komkommer, wortel, tagliatelle en de garnalen.
Besprenkel dit met de dressing
Voeg naar smaak gebakken uitjes toe.
NOTES
Rauwe garnalen zijn grijs, ze worden pas roze als ze gaar zijn. Dat duurt, wanneer je ze bakt in een pan, ongeveer 3 minuten. Je kunt ze ook in heet water of bouillon koken tot ze roze en gaar zijn. Haal ze meteen uit de pan als ze verkleurt zijn, want als je ze te lang bakt, worden ze kleiner en taai.
Garnalen mogen niet ruiken, anders zijn ze niet vers.
Garnalen kun je kopen met kop en staart, enkel staart en helemaal gepeld. Het pellen is niet moeilijk, maar als je het nog niet eerder gedaan hebt, kun je beter voor de staart of helemaal gepelde kiezen en het een keer uit laten leggen door iemand die het al vaker heeft gedaan. Het is een handigheidje dat je een keer gezien moet hebben.
Aan de buitenkant van de garnalen kan een donker lijntje zichtbaar zijn. Dat is het darmkanaal van de garnalen. Snij met een scherp mesje heel voorzichtig en ondiep boven het darmkanaal en haal het er dan voorzichtig uit.
Bewaar de garnalen in de koelkast en, als je bakje geopend is op ijs, zodat je zeker weet dat ze koel blijven.
Door de zaden uit de komkommer te halen wordt de salade niet te nat.