Citroen meringue cupcakes, zijn vanille cupcakes gevuld met lemon curd en voorzien van een toef meringue. Een heerlijk recept!
Voorbereidingstijd 45 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur
Gang Zoete Baksels
Keuken Overige keukens
Porties 24cupcakes
calorieën 333kcal
Equipment
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
Ingrediënten
Lemon curd (500 mL)
2eieren
8eigelen
200gramsuiker
160mLcitroensapongeveer 6 citroenen
30gramongezouten boter, in kleine blokjes, kamertemperatuur
Cupcakes
375grambloem
1eetlepelbakpoeder
½theelepelzout
225gramboter
400gramsuiker
4eierenL, kamertemperatuur
3 citroenenRasp van de schil
2eetlepelscitroensap
1theelepelvanille-extract
220mlkarnemelk
Meringue frosting
330gramsuiker
160mLwater
2eetlepelshoning
6eiwittenL, kamertemperatuur
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Lemon curd
Meng de eieren met de eigelen en citroensap in een hittebestendige kom. Hang deze kom boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken).
Kook terwijl je blijft roeren tot het mengsel dikker wordt en haal het dan van het vuur.
Voeg de boter toe, stukje voor stukje, terwijl je blijft roeren. Doe het volgend stukje boter er pas bij wanneer het 1e is opgenomen.
Zeef de curd en leg een plastic folie op de curd zodat je geen velletje krijgt.
Zet in de koeling tot gebruik.
Cupcakes
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Doe papieren bakjes in de vorm.
Meng in een kom het zout, bakpoeder en meel met een vork goed door.
In een tweede kom gaat de boter en suiker.
Mix op hoge snelheid, ongeveer 3 minuten, tot de boter luchtig en lichtgeel wordt.
Voeg dan de eieren toe terwijl je blijft mixen, waarbij je het volgende ei pas toevoegd als het eerste is opgenomen in het beslag. Voeg ook het vanille-extract toe.
Zet de mixer op de laagste stand. Doe ongeveer ⅓ van het bloemmengsel bij het beslag.
Meng tot het is opgenomen en voeg dan de helft van de karnemelk toe.
Voeg nogmaals ⅓ van het bloemmengsel toe, meng weer goed.
Schenk de rest van de karnemelk en het citroensap erbij terwijl je blijft mengen.
Eindig met het bloemmengsel. Meng tot de bloem net is opgenomen.
Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes (ongeveer ¾ van het vormpje vullen) en zet in de oven.
Bak in ongeveer 25 minuten de cupcakes goudbruin en gaar. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Meringue frosting
Doe 300 gram suiker, de honing en het water in een kleine pan. Hang de suikerthermometer erin en verwarm tot de thermometer 110 graden Celsius aangeeft.
Ondertussen klop je de eiwitten stijf. Wanneer deze stijf beginnen te worden voeg je het restant suiker toe.
Wanneer de suikeroplossing de temperatuur bereikt, haal je het van het vuur en schenk je via de wand van de kom en terwijl je blijft mixen, de suikeroplossing bij de eiwitten. Blijf mixen op medium hoge snelheid tot de kom is afgekoeld naar kamertemperatuur.
Maak de cupcakes!
Verdeel 1 eetlepel van de lemoncurd over de bovenzijde van de cupcake. Vul een spuitzak met het meringuemengsel en spuit een toefje meringue op de cupcake.
Pak een keukenbrander en houdt deze ongeveer op 10 cm afstand van de meringue.