Dit is een klassiek recept om zelf runderbouillon maken, afkomstig uit de Franse keuken. Het is een recept dat tijd kost, maar het is het helemaal waard. De volle smaak, het rijke gevoel in je mond en de heerlijke geur. Er gaat niets boven een pan zelfgemaakte runderbouillon.
Laat de bouillon drie uur sudderen. (Mocht er vet boven komen drijven dan kun je dat met de schuimspaan eraf halen.)
Schenk de soep door een fijnmazige zeef en de bouillon is klaar.
Afkoelen
Gebruik je de bouillon niet meteen, zet de soep dan in een bak met koud water zodat hij snel afkoelt.
Vervolgens bewaar je hem in de koelkast (of vries je hem in).
NOTES
1. Wil je deze runderbouillon maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop: 2. - Schenkel (mergpijpje met bot) Schenkel met vlees en merg is het allerlekkerste. Het vlees geeft extra smaak en het merg geeft een extra volle smaak aan de bouillon.3. - Alternatieven
Groenten - in plaats van wortel, bleekselderij en ui kun je ook tomaat, pompoen, koolrabi of biet gebruiken. Het fijne van een (runder)bouillon is dat het een prima methode is om restjes te verwerken.
4. - Vet verwijderen Haal met een schuimspaan het vet van de bouillon tijdens het sudderen. Ook kun je het met een keukenpapiertje wegdeppen. Wanneer de bouillon afgekoeld is, komt het vet boven drijven en stolt het. Daardoor kun je het er met een lepel makkelijk afscheppen.5. - ZoutAan de runderbouillon wordt geen zout toegevoegd. Daardoor is hij veelzijdig in gebruik. Je kunt hem daardoor ook inkoken, zonder dat hij te zout wordt.5. - Bewaren De bouillon is klaar voor gebruik. Ga je hem niet meteen verwerken zorg dan dat hij snel afkoelt, om bacteriën geen kans te geven. Dat doe je makkelijk door de pan in koud water te zetten gedurende dertig minuten.
Koelkast - Zet de afgekoelde bouillon afgedekt in de koelkast. Zo blijft hij tot twee dagen goed.
Diepvries - Vries de bouillon in. Dat kan in een diepvriesbak. Maar wil je snel kleinere hoeveelheden kunnen gebruiken (bijvoorbeeld als smaakmaker in een saus), vries dan in een ijsblokjesvorm in. De blokjes voeg je dan gedoseerd en snel toe aan je recept. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen - Verwarm de bouillon op laag vuur terwijl je af en toe roert tot hij warm is. Voor veel recepten is het niet nodig om de bouillon te verwarmen en kun je hem koud toevoegen.
6. VoedingswaardeDe calorieën zijn een benadering voor de bouillon. Maar aangezien je bij een bouillon alle ingrediënten verwijdert en alleen de smaken wilt, zie je dat het aantal calorieën niet hoog is.