Een macaroni ovenschotel die je binnen 15 minuten in elkaar zet, vol heerlijke groenten en een romige mascarpone tomatensaus. Een makkelijk recept voor drukke dagen.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Totale tijd 30 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4personen
calorieën 1045kcal
Ingrediënten
400grammacaroni
300gramrundergehakt
1preifijngesneden
1courgettein blokjes gesneden
10worteltjesschoongemaakt en in blokjes gesneden
100gramzongedroogde tomatenin reepjes gesneden
1uigesnipperd
400grampassataof gezeefde tomaten
30gramtomatenpuree
1theelepelsuiker
75grammascarpone
200gramkaasbelegen geraspt
1theelepelItaliaanse kruiden
⅛theelepelpeper
¼theelepelzout
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 °C of 180 °C.
Vet de ovenschaal in met olie.
Breng een pan met water aan de kook en schud de macaroni hierin. Kook hem volgens de aanwijzingen op het pakje totdat hij al dente is. Laat uitlekken in een vergiet.
400 gram macaroni
Schenk wat olie in de koekenpan en bak de ui tot hij glazig is.
1 ui
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
300 gram rundergehakt
Schep de tomatenpuree erbij en bak 2 minuten.
30 gram tomatenpuree
Doe de groenten nu ook in de pan en bak alles, terwijl je blijft roeren, ongeveer 5 minuten.
Zet het vuur uit en meng de macaroni goed door de groente gehaktsaus.
Schep alles in de ovenschaal.
Strooi de rest van de geraspte kaas over de ovenschotel.
200 gram kaas
Zet de schaal 15 minuten in de oven, zodat de kaas smelt.
NOTES
1. Gehakt: In plaat van rundergehakt, kun je ook kipgehakt of half-om-halfgehakt gebruiken. Ga je voor vegetarisch gebruik dan vegetarisch gehakt.2. Mascarpone: Vervang de mascarpone door een gelijke hoeveelheid slankroom, zure room of slagroom.3. Groenten: Denk ook eens aan andere groenten zoals aubergine, verse tomaten en broccoli (de laatste wel even 6 minuten koken, voordat je deze gaat gebruiken).4. Macaroni: Als pasta kun je natuurlijk kiezen voor de volkoren variant, voor meer vezels. En heb je geen macaroni dan kun je ook prima penne of fusilli gebruiken. Door hun vorm kleeft de saus ook goed op deze pasta voor nog meer smaak. TIP roer 1 eetlepel olijfolie door de pasta als hij is afgegoten. Zo zal hij minder plakken.5. Baktip: Controleer de schaal elke 5 minuten of hij niet te bruin wordt. Dek hem anders af met aluminiumfolie.6. Bewaren
Voorbereiden en bewaren: maak de ovenschotel tot 2 dagen van tevoren tot en met stap 13 (schep alles in de ovenschaal). Dek de ovenschaal af met plasticfolie en bewaar tot 2 dagen in de koeling. Haal 30 minuten voordat je hem gaat bereiden uit de koeling en laat hem iets op kamertemperatuur komen (anders kan de ovenschaal knappen). Bestrooi net voordat je hem gaat bakken met geraspte kaas en zet de schaal 25 minuten in de oven (je verlengt de kooktijd met 10 minuten).
Restjes bewaren koelkast: Laat de restjes eerst afkoelen naar kamertemperatuur. Je kunt restjes tot 2 dagen luchtdicht afgedekt in de koelkast bewaren.
Restjes bewaren diepvries: Ook kun je restjes luchtdicht verpakken en in de diepvries bewaren. Dit kan tot 2 maanden. Laat de macaroni een dag voor bereiding afgedekt ontdooien in de koeling. Haal 30 minuten voor je hem gaat bereiden uit de koeling en doe het in de ovenschaal. Zo kan hij op kamertemperatuur komen. Verwarm 25 minuten afgedekt in de oven (180 °C).