Een heerlijk knapperig focaccia brood met een topping van de lekkerste smaakmakers: gekarameliseerde rode ui, knoflookboter en verse kruiden. Een heerlijk recept.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 15 minutenmin
Rijstijd en baktijd 1 uuruur30 minutenmin
Totale tijd 2 uuruur
Porties 1brood
calorieën 2797kcal
Equipment
koekenpan 26 cm
Theedoek, licht vochtig
Plastic folie
hetelucht oven of onder en bovenwarmte oven (in dat geval verhoog je de in het recept aangegeven temperatuur met 20 graden Celsius)
bakplaat
bakpapier
Kwastje
Ingrediënten
Focaccia
½eetlepelhoning
2theelepelsdroge gist
600gram bloem
1½theelepelzout
1theelepelknoflookpoeder
3eetlepelsolijfolieextra vierge
60gramboterkamertemperatuur
210mlwaterlauw
Topping
½eetlepelolijfolie
1uirood, in ringen
4eetlepelsboterkamertemperatuur
2tenenknoflookuitgeperst
½theelepelzeezout
15gramverse kruidenzoals dille, basilicum, oregano, tijm en bieslook, fijngehakt
½theelepelzeezout vlokken
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Gekarameliseerde rode ui
Smelt in een koekenpan 1 eetlepel boter met ½ eetlepel olijfolie.
Voeg de uien en ¼ theelepel zout toe en roerbak op laag vuur tot ze glazig zijn en de uien licht gekarameliseerd zijn. (Dit duurt ongeveer 15 minuten)
Focaccia
Meng in een kommetje de gist met de honing en het water.
Laat 5 minuten staan en controleer of er belletjes gevormd zijn aan het oppervlakte. (de gist werkt dan nog goed. Zie je geen belletjes dan moet je een nieuw pakje gist gebruiken).
Meng de bloem, knoflookpoeder, 3 eetlepels olijfolie en het gistmengsel en kneed ongeveer 5 minuten goed door.
Voeg dan het zout toe aan het deeg en kneed nog eens 5 tot 10 minuten tot het deeg zacht en elastisch aanvoelt. Mocht het deeg te plakkerig zijn dan voeg je nog wat extra bloem toe.
Vet een kom in en leg het deeg daarin. Draai een keer om en dek de kom af met een licht vochtige theedoek en daarover een plastic folie.
Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
Haal het deeg uit de kom en druk de lucht uit het deeg.
Druk het plat en vorm een rechthoek van het deeg die ongeveer 20 cm breed en 10 cm lang is.
Bekleed een bakplaat met bakpapier
Bestrooi het bakpapier met wat bloem en leg hier de deegplak op..
Druk met je vingers holletjes in het deeg (niet door het deeg heen, ongeveer ⅔ diep).
Leg de lichtvochtige theedoek en plastic folie weer op het deeg.
Laat 30 minuten rusten.
Verwarm de oven dan ook voor op 230 graden Celsius.
Bak het brood na de rusttijd in 15 minuten gaar. Je controleert dat door het brood eruit te halen en erop te kloppen. Klinkt het deeg hol dan is het gaar. Is dat nog niet het geval dan bak je het brood nogmaals vijf minuten extra. Controleer het dan nogmaals
Topping
Meng de boter met de knoflook en het zout en besmeer de bovenzijde van de hete focaccia met de knoflookboter.
Verdeel de kruiden, zeezoutvlokken en gekarameliseerde uien over de bovenzijde van het brood.