Leg de kip voor je neer en haal alle touwtjes weg.
1 hele kip
Bedek de buitenzijde van de kip met het kruidenmengsel.
Stop de citroen en het kruidenmengsel wat je nog over hebt in de holte van de kip.
Pak de kip voorzichtig op en leg hem op de uien in de slowcooker.
Zet de slowcooker aan op de hoogste stand en laat hem minimaal 5 uur aan staan.
Controleer of de kip gaar is door te meten met een vleesthermometer in het dikke deel van de kip te steken. Deze moet 75 °C aangeven. Zorg er wel voor dat je bij het meten van de temperatuur van de kip niet tegen het bot aankomt, want dat warmt sneller op en kan dus al 75 graden zijn, terwijl de rest van de kip dat nog niet is.
Haal de kip uit de slow cooker als de 75 °C is bereikt. Je kunt hem nu meteen eten (maar onderstaande tip om het velletje knapperig en krokant te maken kun je eigenlijk niet weerstaan):
Extra (optioneel)
Zet de grill van de oven aan en leg de kip inclusief alle sappen in een braadslede.
Schuif die 10 minuten onder de grill voor een heerlijke krokante korst.
NOTES
1. De slowcooker
Dit is een vervanging voor het garen in de oven of het langzaam garen van vlees en kip boven een petroleumstelletje. En het voordeel? Het eten brandt er niet in aan. Heb je er nog geen, dan kan ik het zeker aanraden!
Zet de slowcooker aan voor je naar het werk gaat. Dan kun je de kip zo op tafel zetten als je thuis komt.
Het is niet nodig om extra vocht aan de crockpot toe te voegen. Doordat het afgesloten is blijven alle sappen in de kip en droogt het niet uit.
2. Citroen
Door een citroen in de holte van de kip te stoppen komt er citroensap vrij en dat maakt het vlees extra sappig en geeft veel smaak.
Vervang de citroen door partjes sinaasappel voor een heerlijke frisse smaak.
3. Optioneel (wel een aanrader): Door de kip naderhand nog 10 minuten onder de grill te plaatsen krijg je een heerlijke knapperige buitenkant.4. Vervanger / Tips!
Vervang het paprikapoeder door gerookt paprikapoeder voor een intense smaak.
Doe de restjes overgebleven kip in een pan, vul met water en doe er groenten bij zoals prei, wortel en bleekselderij. En voeg ook wat verse kruiden toe. Breng aan de kook en laat 3 uur sudderen. Zeef en je hebt een heerlijke bouillon.