Kip Siam, dat is malse kip gegaard in een heerlijke smaakvolle saus, met heerlijke groentes en cashewnoten. Dit makkelijk Thaise recept is heel snel te maken, zonder pakjes en zakjes en erg lekker. Serveer het met rijst en bosuitjes en het is een echte familiefavoriet!
Voorbereidingstijd 5 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4personen
calorieën 433kcal
Ingrediënten
Saus
1eetlepellichte sojasaus
½eetlepelketjap medja
½eetlepeloestersaus
¼theelepelgemalen zwarte peper
⅛theelepelzout
1theelepelsuiker
3eetlepelswater
Kip Siam
80mlzonnebloemolie
75gramcashewnoten
1rode peperZonder zaden en in fijne stukjes gesneden
300gramkipfiletIn blokjes van 2 × 2 cm
2eetlepelsbloem
1eetlepelzonnebloemolie
1uiin ringen gesneden
4tenenknoflookuitgeperst
1puntpaprikazonder zaden, in blokjes van 1 x 1 cm
Garnering
3bosuitjesin reepjes gesneden
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Saus
Doe de sojasaus, ketjap Medja, Oestersaus, zwarte peper, zout en suiker met 3 eetlepels water in een klein kommetje en meng tot de suiker is opgelost.
1 eetlepel lichte sojasaus, ½ eetlepel ketjap medja, ½ eetlepel oestersaus, ¼ theelepel gemalen zwarte peper, ⅛ theelepel zout, 1 theelepel suiker, 3 eetlepels water
Kip Siam
Verhit de zonnebloemolie in de wok en bak de cashewnoten 1 minuut. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
80 ml zonnebloemolie, 75 gram cashewnoten
Voeg nu de peper toe en bak die ook 1 minuut. Haal die uit de wok en laat die ook uitlekken op keukenpapier.
1 rode peper
Meng de kip met de bloem.
300 gram kipfilet, 2 eetlepels bloem
Bak de kip in 5 minuten goudbruin en gaar op hoog vuur. Haal uit de wok en zet terzijde. Schenk de olie uit de pan.
Schenk nu 1 eetlepel nieuwe olie in de pan en voeg de ui toe. Roerbak 2 minuten op middelhoog vuur.
1 eetlepel zonnebloemolie, 1 ui
Doe de knoflook en paprika nu in de wok en roerbak die een minuut mee.
4 tenen knoflook, 1 puntpaprika
Schenk de saus erbij en verwarm tot deze kleverig wordt.
Schep de kip, cashewnoten en gebakken peper weer terug in de wok en roer alles goed door, zodat het bedekt wordt met de saus. Voeg eventueel wat water toe als het te droog is.
Zet het vuur uit en garneer met bosuitjes. Serveer.
3 bosuitjes
NOTES
1. Kipfilet - of kiphaasjes zijn beide goed te gebruiken voor Kip Siam. Gebruik in ieder geval kip zonder bot.
2. Sojasaus - In dit recept gebruiken we twee soorten sojasaus. Lichte sojasaus die een zoute smaak heeft (die kun je evt. ook vervangen door Ketjap Asin of Japanse sojasaus). En Ketjap Medja die stroperig en zoet is (en heb je niets anders ; vervang dit dan door Ketjap Manis).
3. Oestersaus - Deze Kantonese saus is donkerbruin van kleur en stroperig. En het is de Umami van dit Thaise gerecht. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojasaus, en het wordt op smaak gebracht met oestersap, karamel en zout.
4. Puntpaprika - Is wat zoeter in vergelijking met normale paprika's. Mocht je die op voorraad hebben dan kun je die ook gebruiken.
5. - BewarenZorg ervoor dat je de Kip Siam snel afkoelt.
Koelkast - Je kunt de kip tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Diepvries - Verpak de kip in een diepvriesdoos of zak en bewaar zo tot 2 maanden in de diepvries.
Opwarmen - Voeg 3 eetlepels water toe en verwarm, terwijl je roert, op gemiddeld vuur totdat de Kip Siam weer warm is. Voeg zo nodig extra water toe.
6. - De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon, zonder extra bijgerechten.