Deze Entrecote met Rode wijn uit de oven, zijn langzaam gegaard in een rijke rodewijnsaus, tot ze alle smaken hebben opgenomen. De saus is op smaak gebracht met heerlijke smaken en geeft een jus-achtige saus. Die is dan weer superlekker bij de geroosterde aardappels en groenten die je samen met de entrecote in de oven maakt. Dit makkelijke recept is heerlijk bij een elegant etentje of met de feestdagen! Succes gegarandeerd.
250gramwortelsgeschraapt en in blokjes van 2 cm gesneden
400mlrunderfond
500mlrode wijn
750gramRoseval aardappelsbiologisch, gewassen en in partjes gesneden
50gramboter
2takjesverse rozemarijnalleen de naaldjes
1bol knoflookde top afgesneden
4takjes platte peterselie
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 °C of 140 °C
Dep de entrecote droog en snij de vetrand op een paar plekken in.
750 gram entrecote
Bestrooi de entrecote met zout, peper en bloem en schudt het teveel eraf.
½ theelepel zout, ¼ theelepel peper, 100 gram bloem
Smelt boter in de pan op gemiddeld vuur. Bak de entrecotes één minuut aan beide kanten. Leg ze vervolgens onderin de ovenschaal, dakpansgewijs op elkaar als het er meer zijn.
50 gram boter
Bak de sjalotjes en wortels in het achtergebleven vet, drie minuten op gemiddeld vuur. Haal ze uit de pan en leg op de entrecotes.
750 gram sjalotjes, 250 gram wortels
Verhit wijn en de fond in een pannetje tot het heet is.
400 ml runderfond, 500 ml rode wijn
Schenk de hete wijn en de runderfond in de ovenschaal en dek af met een deksel (over aluminiumfolie).
Zet de schaal in de oven en bak 90 minuten.
Haal de deksel van de ovenschaal en zet er een tweede (lege) ovenschaal voor de aardappels langs. Stoof het vlees nu nog eens 60 minuten.
Kook de aardappeltjes in kokend water gedurende 10 minuten.
750 gram Roseval aardappels
Doe ondertussen boter in de pan en laat die smelten.
50 gram boter
Haal de gekookte aardappeltjes met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de hete koekenpan (zo stomen ze snel droog). Laat dit 2 minuten droogkoken.
Haal de lege ovenschaal uit de oven en doe de aardappels hierin. Meng dit met de rozemarijn.
2 takjes verse rozemarijn
Leg de bol knoflook erbij en zet alles terug in de oven.
1 bol knoflook
Na 40 minuten is alles klaar.
Laat het vlees nu 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snij het vervolgens in dunne reepjes en bestrooi met fijngehakte peterselie
4 takjes platte peterselie
Knijp de knoflook uit de tenen en meng met de aardappels.
Serveer het vlees met de krokante knoflookaardappeltjes, wortels en sjalotjes!
NOTES
1. Runderfond - Bouillon die ingekookt (gereduceerd) is. Intenser en een stuk dikker (doordat je ook de gelatine uit de botten mee indikt). Heb je geen fond, dan kun je runderbouillon tot ⅔ inkoken (dus 300 ml runderbouillon inkoken tot 200 ml).2. Rode wijn -
Gebruik een volle rode wijn met een diepe smaak. Een Cabernet Sauvignon, of een Bordeaux.
Gebruik je liever geen rode wijn? Vervang dat dan met eenzelfde hoeveelheid runderbouillon.
Ook lekker - Gebruik in plaats van een rode wijn een zoete Portwijn (voor een heerlijke Portsaus).
3. Aardappels - In dit recept zijn Roseval Aardappels gebruikt. Dat is een langwerpige vastkokende aardappel met een rode schil. Je kunt ook Nicola of Charlotte gebruiken, maar schil die dan voor gebruik. Door de aardappels 10 minuten voor te koken, krijg je een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant.4. Entrecote -
Je kunt ook ribeye, T-bone of baklappen gebruiken.
Haal de entrecote een half uur voor het bakken uit de koelkast. Zou wordt hij egaler gaar.
Dep het vlees droog voordat je het aanbakt.
5. Oven - Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 160 °C. Bij een heteluchtoven is 140 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.6. Bewaren
De aardappeltjes, worteltjes, entrecote en sjalotjes kun je prima bewaren in de koelkast en diepvries. Maar het allerlekkerste is natuurlijk vers. Koel snel af voordat je ze bewaart.
Koelkast - Je kunt het in een luchtdichte doos maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Doe de entrecote samen met de sjalot en wortel in een diepvrieszak of doos en bewaar deze maximaal een maand in de vriezer. Laat het ontdooien in de koelkast. Doe de aardappels in een aparte doos of zak. De aardappels verwarm je zonder ze te ontdooien.
Opwarmen - Leg de steaks met groenten in een ovenschaal en bak ze op 120 °C tot ze warm zijn. Bak de aardappeltjes op in een koekenpan tot ze warm zijn.
7. De weergegeven voedingswaarde is per portie, uitgaande dat de entrecote met rode wijn uit de oven met vier personen wordt gegeten.