Pasteitjes, heerlijke bladerdeeg bakjes gevuld met een vlees, vis of vegetarische ragout. En pasteibakjes zelf maken is heel erg makkelijk! Ze staan binnen een paar minuten in elkaar en dan heb je de lekkerste, meest verse en luchtige bakjes die je ooit gegeten hebt. Ik weet zeker dat je er nooit meer eentje gaat kopen!
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwijder het plastic van het bladerdeeg en leg het in een vierkant. Leg daarbij de naden aan elkaar en druk iets aan.
Pak een deegroller en rol het bladerdeeg uit tot een lap van 30 × 30 cm (de naden rollen hierbij dicht).
Steek met een bakring van 7 cm 10 cirkels uit het deeg. Leg 2 cirkels op de bakplaat.
Druk met een tweede bakring van 4 cm in het midden van de overgebleven cirkels een rondje uit. Haal de kleine cirkel uit het grote rondje. Je houdt nu 8 ringen over. Leg twee cirkels van 4 cm op de bakplaat, naast de grote cirkels (dat worden de kapjes van de bakjes).
Bestrijk de cirkels op de bakplaat met het losgeklopte ei.
Pak twee ringen en leg die op de cirkels van 7 cm doorsnede. Bestrijk ze ook met de ei-was.
Leg nu weer twee ringen op de cirkels, bestrijk met ei en herhaal tot alle ringen op zijn. De bladerdeegbakjes zijn nu 5 bladerdeeg laagjes dik.
Bestrijk de bovenkant met ei.
Prik met een vork gaatjes in de bodem van het bakje.
Zet de bakplaat in de oven en bak 20 minuten tot de pasteibakjes goudbruin en gaar zijn.
Vul met een ragout naar keuze en serveer.
NOTES
1. Bladerdeeg - In dit recept wordt gebruik gemaakt van plakjes roomboter bladerdeeg. Wil je het helemaal makkelijk maken, gebruik dan een rol vers bladerdeeg uit de koeling (dan hoef je de plakjes niet meer aan elkaar te maken).2. Ei - Gebruik een losgeklopt ei om het bladerdeeg aan elkaar te “plakken”. En daarnaast geeft een egg wash een mooie glans aan de bakjes.3. Onder- en bovenwarmte of hete lucht?Heb je onder- en bovenwarmte gebruik dit dan en verwarm de oven naar 180 °C. Gebruik je een heteluchtoven bak de koekjes dan bij 160 °C.4. Niet vergetenHeel belangrijk is om gaatjes in de bodem van het bladerdeeg te bakken. Bladerdeeg zijn laagjes deeg en boter. Daardoor kan, in combinatie met warmte, luchtbellen in het deeg ontstaan. Door gaatjes te prikken in de bodem van het bakje kan de lucht ontsnappen en blijven ze mooi vlak.5. Bewaren
Vooraf maken - Je kunt de pasteibakjes goed voorbereiden door de pakjes van het bladerdeeg te vormen in de ochtend te maken en in de koeling te bewaren. Dan hoef je ze alleen nog maar af bakken.
Kamertemperatuur - Bewaar ze tot twee dagen in een luchtdichte doos bij kamertemperatuur. Voor het serveren bak je ze 5 minuten bij 160 °C (voorverwarmde oven).
Diepvries - Bewaar de pasteibakjes in een luchtdichte doos in de diepvries. Zo blijven ze tot 1 maand goed. Laat ze ontdooien in de koelkast. Voor het serveren bak je ze 5 minuten bij 160 °C (voorverwarmde oven).
6. VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde zijn per bakje.