De lekkerste groentespiesen voor op de BBQ krijgen een heerlijke rokerige smaak op de BBQ of grill. Ze zijn gemarineerd in een rijke olijfolie, rozemarijn en balsamico-knoflookdressing, wat ze zoveel smaak geeft! Een ongelooflijk BBQ-gerecht dat er kleurrijk uitziet en superlekker smaakt!
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 10 minutenmin
Marineren 1 uuruur
Totale tijd 1 uuruur25 minutenmin
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken Mediterraan
Porties 4personen
calorieën 222kcal
Ingrediënten
Groentespiesen
3paprikarood, geel en groen
1courgette
1aubergine
8zongedroogde tomaten
8cherrytomaten
4laurierblaadjesvers als je hebt
8champignons
Marinade
4eetlepelsolijfolie extra vierge
1eetlepelGedroogde rozemarijnfijngehakt
2eetlepelswitte balsamico azijnwit
2teentjesknoflookgeraspt
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Voorbereiding
Verzamel al je groenten (op de champignons na) en was ze grondig.
Verwijder de steel en de zaden van de paprika's en snij ze in acht gelijke stukken, van ongeveer 2 cm lengte.
3 paprika
Schaaf de courgette met een kaasschaaf in acht stukken. Bewaar in een kommetje met water tot gebruik.
1 courgette
Snij de aubergine in 8 plakken, in ongeveer één cm dikke schijven.
1 aubergine
Wrijf de champignons schoon met een keukenpapier of borstel ze schoon met een zachte borstel.
8 champignons
Marineren
Voor de marinade meng je de olie, azijn, rozemarijn en knoflook in een schaal door elkaar.
Leg de groenten en kruiden in de marinade, roer goed door zodat alle groenten bedekt zijn met een laagje olie en laat minstens één uur in de marinade op smaak komen.
Aan een spies rijg je opeenvolgend de groentes: champignon, paprika, aubergine, paprika, courgette, zongedroogd tomaatje, cherry tomaatje, laurierblaadje enzovoorts. Het ziet er mooi uit om dit in spiegelbeeld te doen en in het midden het laurierblaadje en het cherrytomaatje te rijgen.
Leg de groentespiesen op de bbq en grill ze aan beide kanten tot ze gaar zijn (ongeveer 10 minuten).
NOTES
1. Eiwit: Deze groentekebabs bevatten geen eiwitten. Je kunt vlees toevoegen, zoals kip of varkenshaas. Of kies voor tofublokjes voor een vegetarische variant. (Voordat je de tofu kunt gebruiken dep je hem droog en bak de tofu daarna twee minuten aan beide kanten in de pan.)2. Vervangingen
Rozemarijn: Je kunt dit ook vervangen door tijm of dille.
Balsamico azijn: Je kunt ook een andere soort azijn of balsamico crème gebruiken.
Groenten: Ik kies deze groenten omdat ze allemaal een geweldige smaak aan deze spiesen zullen geven. Maar het zijn zeker niet de enige groenten die je kunt gebruiken. Je kunt een of meerdere groenten vervangen door rode ui, krieltjes of kleine stukjes maiskolf of hiermee 1 of 2 groenten vervangen. Als je aardappelen gebruikt, gebruik dan de voorgekookte of kook ze zelf 10 minuten in kokend water tot ze al dente zijn.
3. Wat kun je beter niet gebruiken in groentespiesen?
Alle kolen en broccoli. Omdat ze te lang nodig hebben om gaar te worden.
Wortel, koolrabi en bieten. Deze groenten zijn ook niet snel genoeg gaar.
Spinazie, sla, lente-ui en snijbiet. De branden verwelken en verbranden snel op de BBQ. Geen aanrader dus.
Ongekookte aardappelen. De aardappelen zijn niet snel genoeg gaar. Maar wanneer je ze 10 minuten kookt, kun je dat garen versnellen. Het nadeel is dat de aardappels dan weer vlug uit elkaar vallen.
4. Groote is belangrijk: Zorg ervoor dat de courgette, aubergine en champignons niet te groot zijn. Ze koken iets minder snel dan bijvoorbeeld cherrytomaten, zongedroogde tomaten en paprika's. Snijd ze dus in kleine stukjes, ongeveer 2 cm. Snijd ze niet kleiner, anders rijg je de groenten aan de spies en scheuren ze uit elkaar.Als je een dikke naald hebt, kun je de groenten op de voorhand inprikken. Zo schuif je ze makkelijker op de spies.5. Smeren, smeren, smeren: Bewaar de marinade en bestrijk de groenten halverwege de grilltijd met de resterende olie voor een nog intensere smaak.6. Geen BBQ: Wil je niet barbecueën, maar wil je deze spiesen wel maken, gril ze dan in een grillpan. Of je kunt ze in een ovenschaal doen en 30 minuten bakken op 220 °C in de oven.7. Bewaren
Voorbereiding: Omdat je de groenten marineert en ze bedekt met olie, kun je dit de avond ervoor doen. Prik ze maximaal twee uur voor het grillen aan de spiesjes en bewaar ze tot gebruik afgedekt in de koelkast.
Koelkast: Eet de kebabs op de dag van je BBQ. Je kunt ze de dag erna in de koelkast bewaren, maar dan bestaat de kans dat ze verkleuren.