Rozenbottelsiroop, die heerlijke vruchtensiroop vol vitamines, die je vroeger als limonade kreeg. Een bijzondere zoete smaak, waar je geen genoeg van kunt krijgen.
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 1 uuruur
Weken 8 uuruur
Totale tijd 10 uuruur
Gang Drankjes
Keuken Overige keukens
Porties 3liter
calorieën 1935kcal
Ingrediënten
2kgrozenbottels
1500gramsuiker 500 gram / liter siroop
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Voorbereiding
Zet schone, gesteriliseerde flessen klaar om de siroop in te bewaren.
Rozenbottelsiroop maken
Pluk de rozenbottels, was ze en haal zoveel mogelijk blaadjes etcetera eraf.
Zet ze een nacht onder water in een pan. Zorg dat het water 3 cm boven de rozenbottels staat.
Breng het water in de ochtend aan de kook en laat 10 minuten koken.
Pureer de rozenbottels met de staafmixer en zeef de pulp eerst door een grove zeef.
Leg dan een kaasdoek in een schone zeef en zeef nogmaals het sap door de kaasdoek heen.
Meet de hoeveelheid sap en voeg voor elke liter 500 gram suiker toe. Je zult ongeveer 1500 gram nodig hebben.
Breng het rozenbottelsap weer aan de kook en laat de suiker oplossen.
Kook vervolgens 10 minuten en giet in schone flessen. Leg de dop losjes op de fles en laat afkoelen naar kamertemperatuur. Draai dan de fles dicht.
NOTES
Flessen steriliseren is makkelijk. Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en zet de flessen (of leg ze) op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat 15 minuten in de oven staan en laat ze dan afkoelen (met de deksel licht erop, zodat er niets in kan komen).
De deksels en rubbers dompel je 2 minuten onder in kokend water en laat je afkoelen om ze te steriliseren.
Zeef de rozenbottels eerst door een grove zeef om de ergste zaden enzovoorts te verwijderen. Daarna gebruik je de fijne zeef.
Gebruik rozenbottels waarvan je weet dat ze onbespoten zijn. Dus het liefst uit je eigen tuin (mits je geen bestrijdingsmiddelen gebruikt). Rozenbottels langs drukke wegen en in plantsoenen zijn niet aan te raden.
De rozenbottelsiroop blijft 4 maanden ongeopend goed. Wanneer je de fles geopend hebt, blijft hij 1 week houdbaar in de koeling.