Cranberry broodjes, een lekker recept. Het hele huis ruikt naar dit licht zoete brood wat je heerlijk kunt eten met een likje boter.
Voorbereidingstijd 15 minutenmin
Bereidingstijd 25 minutenmin
Rijstijd 3 uuruur
Totale tijd 3 uuruur40 minutenmin
Gang Brood Bakken
Keuken Overige keukens
Porties 12sneetjes
calorieën 146kcal
Equipment
De temperatuur is aangegeven voor onder- en bovenwarmte. Gebruik je een hetelucht oven, verlaag de temperatuur met 20 °C.
6 kleine broodbakblikken of 1 groot broodbakblik ingevet
Ingrediënten
Vulling
200gramcranberries droog
100mLappelsap
Deeg
110grammelkvolle
110gramwater kamertemperatuur
5gramgist droog
325grambloem
35gramsuiker
6gramzout
30gramroomboter ongezouten, kamertemperatuur, in klontjes
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Vulling
Laat de cranberries de avond te voren weken in appelsap.
Brooddeeg met behulp van een mixer met deeghaken
Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in een kom.
Kneed het deeg met de deeghaak gedurende 5 minuten.
Voeg dan de boter in klontjes toe en kneed 5 minuten tot het deeg soepel voelt.
Droog de cranberries tussen keukenpaper en meng ze met de hand door het deeg.
Vet een kom in met olie en maak een bol van het deeg.
Leg de bol in de kom, draai 1 x rond, zodat de bol aan alle kanten met olie is bedekt en dek de kom af met een handdoek.
Laat het deeg in 60 tot 90 minuten rijzen tot het bijna in volume is verdubbeld.
Brooddeeg maken met behulp van een broodbakmachine
Doe alle ingrediënten, behalve de cranberries in de machine en zet het deegprogramma (kneden plus eerste rijs) aan.
Dep de cranberries droog en voeg na 10 minuten kneden de cranberries toe.
Vervolg vormen brood (beide methode)
Stort het deeg op je werkblad, druk het lucht eruit en bol op.
Leg het nu 20 minuten weg onder een licht vochtige handdoek, zodat het kan rusten.
Verdeel het deeg nu in zessen.
Druk het plat in een rechthoek dat net zo breed is als je bakblikje.
Rol het deeg stevig op en druk de naad goed dicht, leg met de naad naar beneden in het bakblik. Herhaal dat voor alle stukken.
Leg er een vochtige keukendoek over en dek die af met een plastic folie.
Laat het deeg nog eens 60 minuten rijzen (2e rijs) op een warme plaats.
Verwarm na een half uur de oven voor op 190 graden Celsius.
Zet de broden in de oven en verlaag de temperatuur van de oven dan naar 180 graden Celsius. Bak de broodjes 25 minuten. Een brood in een groot bakblik bak je in 35 - 40 minuten gaar.
Stort de broodjes op je werkblad en bestrijk meteen met de boter.
NOTES
Met deze hoeveelheid deeg kun je ook één groot cranberry brood bakken in een broodbakblik. Verleng de baktijd dan met 20 minuten.
Kneed het deeg minimaal 10 minuten, maar indien nodig langer. Het deeg voelt in het begin wat stug. Op het moment dat het elastisch en soepel is, is het klaar.
Vervang de cranberries door rozijnen en krenten voor een krentenbrood.
Wil je vegan? Vervang de boter door margarine en de volle melk door soja melk.