Ontdek een heerlijk en makkelijk recept voor gevulde appels uit de oven met walnoten en rozijnen. Stel je voor dat je een warme, lekker ruikende keuken binnenkomt. De zoete aroma van speculaas en honing vullen de lucht en je krijgt spontaan honger.
Voorbereidingstijd 10 minutenmin
Bereidingstijd 45 minutenmin
Totale tijd 55 minutenmin
Gang Nagerecht
Keuken Overige keukens
Porties 4personen
calorieën 305kcal
Ingrediënten
6eetlepelsrozijnen
4eetlepelssinaasappelsapvers
4eetlepelshoning
2theelepelsspeculaaskruiden
8walnotenfijngehakt
4appelszuur, zoals Granny Smith
2eetlepelssinaasappelsapvers
4theelepelsboterongezouten
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Zet de rozijnen 's nachts weg in het sinaasappelsap.
6 eetlepels rozijnen, 4 eetlepels sinaasappelsap
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Meng de volgende dag de rozijnen met de honing, walnoten en de speculaaskruiden.
Schil de appels en boor met een appelboor de kern eruit.
4 appels
Smeer met een kwastje het restant sinaasappelsap aan de buitenzijde van de appel.
2 eetlepels sinaasappelsap
Zet de appels tegen elkaar en vul met het rozijnenmengsel.
Leg bovenop elke vulling een theelepeltje boter.
4 theelepels boter
Schenk ongeveer een centimeter water in de ovenschotel en zet de schaal 45 minuten in de oven.
Haal de schaal voorzichtig uit de oven.
Presenteer de appels op een mooi bordje of een schaaltje. Schep het restant saus om de appel heen.
NOTES
1. Tip
Bestrijk de buitenkant van de appel met sinaasappelsap. Dat geeft een lekker smaakje en zorgt ervoor dat de appels niet verkleuren.
Wanneer je weinig tijd hebt, week je de rozijnen 10 minuten in heet water om hetzelfde resultaat te krijgen.
2. Boter:
De boter leg je bovenop de appel. Door het bakken in de oven smelt hij en karameliseert de buitenkant van de appel.
De appels kook je in een laagje water in de oven. De sappen die vrijkomen van de appel en de kruiden tijdens het bakken mengen zich met het water en geven een heerlijk sausje.
Wanneer je de boter door plantaardige margarine vervangt, is het recept lactosevrij.
3. Rozijnen: In plaats van rozijnen kun je ook krenten, cranberry's of blokjes gedroogde abrikoos gebruiken.4. Serveren: De gevulde appels zijn heerlijk om te serveren met een bolletje romig vanille-ijs.5. Bewaren
De vulling kun je tot 3 dagen van tevoren maken. Bewaar in een luchtdichte afgesloten doos in de koeling.
Wanneer de appels gebakken zijn, kun je ze niet meer bewaren. Eet ze dus meteen op.