Deze lichtzoete stoofperen met Port en rode wijn siroop zijn heerlijk zacht. Je mes glijdt door de peer heen. Bij de eerste hap smelt de peer op je tong en komen alle smaken vrij. Zalig. Dit is zo’n winters nagerecht dat je serveert met ijs, verwerkt in een crumble of waar je een heerlijke cake mee maakt. En met dit eenvoudige recept maak je snel een portie klaar.
Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Breng in een steelpan de suiker met de wijn en de port aan de kook. Voeg hier ook de kruidnagels en het kaneelstokje aan toe.
200 gram poedersuiker, 300 mL rode wijn, 50 mL port, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje
Schil ondertussen de stoofperen.
4 stoofperen
Snij de onderkant eraf (zodat ze goed blijven staan), maar laat het steeltje zitten.
Zet ze rechtop in een pan die een klein beetje groter is (qua omvang) als het aantal peertjes dat je hebt.
Schenk de vloeistof erbij, en zorg dat de steeltjes net boven het vloeistofniveau uitkomt (vul anders aan met water).
Laat dit 2 à 3 uur sudderen, zonder deksel. De vloeistof zal langzaam inkoken.
Haal de peertjes uit het stoofvocht, leg ze op je serveerschaal.
Laat de vloeistof in de pan langzaam inkoken tot een siroop.
Giet deze over de peertjes (of serveer er apart bij).
NOTES
1. - Wil je dit recept ook maken? Bestel de ingrediënten dan snel en makkelijk met één druk op de knop. 2. Peren -Gebruik echte stoofperen zoals de Gieser Wildeman of Brederode peren voor dit recept. Die zijn lekker stevig. Een stoofpeer uit de hand eten is trouwens geen aanrader. Ze zijn hard en droog, niet lekker en pas na lang stoven eetbaar. Het kan ook met een stevige Conference, maar het gevaar bestaat dat hij uit elkaar valt. Stoof de conference peren dan ook maar 20 minuten.3. WijnGebruik een soepele rode wijn met fruit en kruiden accenten. Dat past goed bij de stoofperen. Denk aan een Merlot en Pinot Noir, dat zijn goede keuzes.4. - AlcoholvrijVervang voor een alcoholvrije variant de rode wijn en port door rode druivensap. Voeg 100 gram extra poedersuiker toe.5. - Bewaren
Verse stoofperen bewaren - Bewaar de stoofpeertjes op een donkere koele plaats. Zo blijven ze een paar weken goed.
Koelkast - Bewaar de stoofperen in een afgedekte doos maximaal 1 week in de koelkast. Je kunt de stoofpeertjes daarom ook best een dag of twee van tevoren maken. Serveer ze koud of verwarm ze even net voor het serveren.
Diepvries - Doe de afgekoelde stoofpeertjes met het sap in een diepvriesdoos en vries die in. Zo zijn de peertjes maximaal 3 maanden houdbaar.
6. - VoedingswaardenDe vermelde voedingswaarde zijn per stoofpeer inclusief ¼ deel van de siroop. Waarschijnlijk nuttig je iets minder siroop en worden de aantallen dus lager.