Deze heerlijke Jagersaus wil je overal bij serveren. Bij schnitzel, kip of gehakt, jouw favoriete stukje vlees wordt veel lekkerder! Een heerlijke kruidige en toch zachte saus: een zelfgemaakte jachtsaus is makkelijk en ZO lekker. Met dit eenvoudige recept, dat luxe aanvoelt, met spekjes, rode wijn en champignons ga je telkens weer serveren.
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 20 minutenmin
Totale Tijd 25 minutenmin
Gang Bijgerecht, Sausjes, Sausjes en specerijen
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
2eetlepelboter
1eetlepelolie
250gramchampignonswit of kastanje, schoongemaakt en in plakjes gesneden.
125gramspekreepjes
3sjalotjesfijngesnipperd
1eetlepeltomatenpuree
1eetlepelsuiker
1eetlepelbloem
200mlrode wijncabernet sauvignon of bordeaux
125mlrunderbouillon
150mlslagroom
2takjes gedroogde tijmvers of 2 theelepels gedroogde tijm
1theelepelpaprikapoeder
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verhit in een pan de boter en olie tot de boter is gesmolten.
2 eetlepel boter, 1 eetlepel olie
Voeg de champignons toe en bak tot ze net bruin worden (maar nog niet kleiner bakken), in ongeveer 5 minuten.
250 gram champignons
Haal met een schuimspaan uit de pan en zet even weg.
Doe de spekjes in de pan en bak, op middelhoog vuur, 2 minuten.
125 gram spekreepjes
Voeg de sjalotjes toe en bak die 3 minuten mee tot ze glazig zijn.
3 sjalotjes
Schep de tomatenpuree, suiker en bloem in de pan en bak 2 minuten mee.
Schenk de wijn in de pan en breng aan de kook. Laat 2 minuten meekoken, terwijl je roert.
200 ml rode wijn
Voeg nu de bouillon toe en laat ook aan de kook komen en 2 minuten sudderen.
125 ml runderbouillon
Doe de slagroom en paprikapoeder in de pan en meng goed door. Leg de takjes tijm op de saus.
150 ml slagroom, 1 theelepel paprikapoeder, 2 takjes gedroogde tijm
Pak de champignons en doe ze weer terug in de pan. Laat aan de kook komen en zet het vuur meteen naar middelhoog.
Laat de saus inkoken tot het de gewenste dikte heeft bereikt.
NOTITIES
1. Champignons schoonmaken: Snij met een scherp mesje aan de onderzijde van het steeltje een schijfje eraf. Gebruik dan een borsteltje of droog papiertje om de bovenzijde schoon te maken. Gebruik geen water. Champignons zuigen het water op en daardoor krijgen ze minder smaak.2. Runderbouillon: Om de saus de juiste dikte en lekker veel smaak te geven. Het allerlekkerste is zelfgemaakte runderbouillon, maar heb je dat niet bij de hand, gebruik dan gewoon een blokje.3. Slagroom: Wil je liever een wat slankere saus? Kookroom is de light versie van slagroom, met hetzelfde resultaat. Je gebruikt het om de saus een romige smaak te geven. Vervang de slagroom door 150 ml kookroom.4. BewarenDe jachtsaus is prima voor te bereiden en hoef je alleen nog maar op te warmen. Laat de saus afkoelen voordat je hem bewaart.
Koelkast - Bewaar de saus tot 2 dagen afgedekt in de koeling
Diepvries - Schep de saus in diepvriesdoosjes en bewaar ze zo tot 3 maanden. Laat ontdooien in de koeling.
Opwarmen - De saus kun je op middelhoog vuur, terwijl je roert opwarmen.