Een echt lente recept. De garnalen zijn klaargemaakt in botersaus, en worden geserveerd over zachte gegaarde witte asperges, met als bijgerecht krieltjes. Dit recept gaat niet alleen over alle heerlijk ingrediënten, maar zeker over de zachte botersaus met peterselie die alles bedekt en de asperges, garnalen en krieltjes in dit recept onweerstaanbaar lekker maakt!
asperge pan(optioneel, je kunt ook een grote pan gebruiken)
Ingrediënten
25 gramroomboterongezouten
400gramkrieltjes
1kgwitte aspergesExtra klasse I of klasse II (A), geschild en 2-3 cm van de onderkant verwijderd
50gramroomboterongezouten
150gramHollandse Garnalen
15gramPeterselieplat, fijngehakt
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Krieltjes bereiden
Smelt boter in de koekenpan. Voeg de krieltjes toe en bak ze goudbruin.
25 gram roomboter, 400 gram krieltjes
Asperges
Gebruik een hoge pan en vul die met 2 cm water. Vul met asperges en laat ze zo veel mogelijk rechtop staan.
Kook extra klasse asperges 8 tot 10 minuten, klasse A (II) asperges kook je 7 tot 8 minuten.
1 kg witte asperges
Giet af (hou de asperges in de pan) en doe de deksel terug op de pan. Laat extra klasse asperges 10 minuten en klasse II asperges 8 minuten staan.
Garnalen Botersaus
Smelt de boter in een pan op laag vuur, zodat hij niet verkleurt. Draai als de boter gesmolten is, het vuur uit.
50 gram roomboter
Voeg de garnalen en peterselie toe en proef. Indien nodig breng je het op smaak met zout en peper.
150 gram Hollandse Garnalen, 15 gram Peterselie
Serveren
Schep een portie krieltjes op het bord en leg de asperges ernaar. Verdeel garnalen en botersaus over de asperges. Serveer meteen.
NOTITIES
1. - Asperges
Een asperge dient minimaal 22 cm lang te zijn voordat hij gestoken mag worden. Vervolgens wordt de asperge gesorteerd in drie verschillende klassen: klasse extra, klasse I en klasse II. Voor dit recept gebruiken we klasse extra of klasse I (een uitgebreide beschrijving van de verschillende soorten klassen asperges.).
Je hebt verse asperges nodig. Je kunt controleren of asperges vers zijn door twee asperges over elkaar te bewegen. Verse asperges gaan dan "piepen". Een tweede check is of het sap dat aan de onderzijde van de asperge komt als je er licht in knijpt, zoet en zeker niet bitter smaakt.
2. - GarnalenBij dit recept heb ik gekozen voor Hollandse garnalen. Ze zijn lichtzoet, romig en stevig van structuur.3. - BoterGebruik ongezouten boter en breng naderhand op smaak met zout en peper.4. - BewarenAls je alles gemaakt hebt dan moet je het meteen opeten, kook het dus vers. Maar voor de verschillende onderdelen geldt:
Krieltjes, boter en garnalen - Bewaar volgens de informatie op de verpakking.
Peterselie - Heb je een geopend pakje verse kruiden, zoals peterselie, wikkel het in een licht vochtig papiertje en vervolgens kun je het in de koelkast nog tot twee dagen bewaren, zonder dat het verlept is.
Asperges - Asperges eet je het liefst meteen als je ze koopt. Maar soms komt dat net niet uit. Eet je de asperges binnen 2 tot 3 dagen verpak ze dan in een licht vochtige handdoek in de koelkast. Zo drogen ze niet uit. Wil je ze toch langer bewaren, was en schil ze dan. Snij de harde onderkant eraf, dep ze goed droog en vries ze in een diepvries zak of bak in (je hoeft ze niet te blancheren). Wanneer je ze nodig hebt, kun je ze bevroren gebruiken (ze hoeven niet vooraf ontdooid te worden). Je kunt de asperges op deze manier tot 3 maanden bewaren in de diepvries.
5. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde is per persoon (krieltjes, asperges, garnalen met botersaus).