Knoflook Naanbrood hou je daar ook van? Als ik Indisch eet is dat het eerste op! Dit luchtige brood smeer je in met gesmolten knoflookboter waardoor het nog lekkerder wordt. Je hebt niet eens een oven nodig, want je bakt de Naan gewoon in de pan. Heb je ooit zelfgemaakt naanbrood gebakken, dan ga je dat zeker nog heel vaak doen.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Doe het water, de suiker en het gist in een kommetje en meng goed door. Laat 5 minuten staan tot er belletjes verschijnen(zie tips).
60 ml water, 2 eetlepels suiker, 7 gram gist
Doe de bloem en het bakpoeder in een kom en voeg het gistmengsel, melk, yoghurt, olie en knoflook toe. Meng met de mixer op gemiddelde stand 3 minuten door (het kan ook met de hand gekneed worden).
Verdeel het zout over het deeg en kneedt een minuut of 10 door met de mixer of hand. Controleer of het deeg klaar is met de vliesmethode (zie tips). Anders kneedt je nog 2 minuten en check je het weer.
2 theelepels zout
Vet een kom in met olie, leg het deeg erin, draai 1 × om en dek de kom af met plastic folie. Laat 2 uur rijzen.
Meng de gesmolten boter met de knoflook.
3 eetlepels boter, 2 teentjes knoflook
Haal het deeg uit de kom en druk de lucht eruit. Verdeel in 8 gelijke stukken.
Rol, op een bebloemd oppervlakte, elk stukje deeg uit tot een ovale plak (ongeveer 15 - 18 cm lengte).
Verhit een pan met olie op hoog vuur tot hij heet is en leg er een stuk brood in.
3 eetlepels olie
Wanneer er luchtbellen aan de bovenzijde ontstaan draai je het brood om en bak je het nog 2 minuten.
Haal het brood uit de pan en bestrijk met de gesmolten knoflookboter. Bestrooi met peterselie.
15 gram peterselie
Herhaal de vorige drie stappen voor elke bol deeg.
NOTITIES
1. - GistIn dit recept is 7 gram (2 theelepels) instant gist gebruikt. Gebruik je liever verse gist dan heb je 14 gram nodig. Gebruik je droge gist dan heb je 7 gram nodig. Let op: bij zowel verse gist als droge gist moet je de gist eerst oplossen in lauwwarm water voordat je het gaat toevoegen.Gist mengsel - Het gist mengsel maak je om het gist al een start te geven, maar het is ook een check om te controleren of het gist nog wel werkt. Maak het mengsel en check na 5 minuten of er belletjes ontstaan. Zijn er geen belletjes, gebruik dan een nieuwe batch gist en begin opnieuw.2. - Deeg check (vlies)Pak een balletje deeg en druk het plat. Rek het deeg een beetje uit, draai het in je handen een kwartslag en draai nogmaals. Rek het deeg vervolgens weer uit en draai weer een beetje. Doe dit net zolang tot er een dun vlies (waar je je vingers doorheen ziet) ontstaat, (dit kun je niet in één keer doen). Als het deeg scheurt voordat je een dun vlies ziet ontstaan dan is het deeg nog niet goed en kneedt je het nog eens 2 minuten.3. - Gesmolten knoflookboter Smelt eerst de boter en voeg dan de knoflook pas toe. Dat geldt ook voor het brood, bak dat eerst in de pan en daarna besmeer je het met de gesmolten knoflookboter. Anders kan het knoflook aanbranden en dat is niet lekker.4. - Bewaren
Kamertemperatuur - In een luchtdichte doos kun je Naan tot 2 dagen bewaren bij kamertemperatuur.
Koelkast - Naan kun je NIET bewaren in de koelkast omdat deze te vochtig is.
Diepvries - Verpak het Knoflook naanbrood in een luchtdichte doos of zak en bewaar tot 2 maanden in de diepvries. Laat het ontdooien bij kamertemperatuur.
Opwarmen - Bestrijk het brood met gesmolten boter. Vervolgens verhit je een pan op hoog vuur. Bak de Naan 10 seconde met de knoflook zijde naar beneden. Draai om en bak nog eens 25 seconden.
5. - VoedingswaardeDe weergegeven voedingswaarde is per naanbrood.