Daging Smoor is een traditioneel Indonesisch recept waarin rundvlees langzaam wordt gesmoord (gestoofd) in heerlijke specerijen en zoete ketjap. De combinatie van het malse rundvlees, tomaten, ketjap en specerijen is heerlijk en daarom is dit ook zo lekker. En in de slowcooker is het echt heel makkelijk te maken.
800gramrunderlappenhachee of riblappen, in blokjes van 2 x 2 cm
200gramtomatenblokjes
1theelepelpalmsuiker
100mlketjap manis
2salam blaadjes
1stengelcitroengrasof sereh, gekneusd
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Boemboe
Doe de ui, knoflook, trassi, kemirinoten, zout, sambal, kruidnagel, laos, gemberpoeder, en nootmuskaat in de keukenmachine en pulseer tot het fijngemalen is (zie tip 1).
Doe de olie in de pan en roerbak de boemboe 2 minuten.
1 eetlepel olie
Voeg het vlees toe aan de boemboe en braadt het aan tot het aan alle zijden bruin is (het hoeft nog niet gaar te zijn).
800 gram runderlappen
Doe alles uit de koekenpan in de slowcooker.
Daging Smoor in de slowcooker
Voeg de tomatenblokjes, ketjap en palmsuiker toe. Roer alles goed door.
200 gram tomatenblokjes, 1 theelepel palmsuiker, 100 ml ketjap manis
Leg de salam blaadjes en het citroengras bovenop.
2 salam blaadjes, 1 stengel citroengras
Zet de slowcooker aan gedurende 6 tot 8 uur op lage stand.
Verwijder de sereh stengel en salam blaadjes en serveer.
NOTITIES
1. Boemboe - Voor het maken van de boemboe in stap 1 gebruik je een keukenmachine. Heb je geen keukenmachine stamp het dan fijn in de vijzel of snij alles zo fijn mogelijk.De boemboe bakken we aan in de koekenpan, zodat alle smaken vrij komen. 2. Citroengras - Kneus het citroengras om de smaken vrij te laten komen. Dit doe je door het op meerder plekken even om te buigen.3. Slowcooker stand en tijd - Zet de slowcooker op low en laat het vlees in 6 tot 8 uur garen. Zet je de slowcooker op high dan is het de daging smoor in 4 - 6 uur klaar.4. Lekker erbij - Dit is lekker met rijst of bami goreng en een heerlijke pittige komkommer salade.5. - Bewaren
Koelkast - Koel de Daging Smoor snel af. Het Indische stoofvlees kun je afgedekt tot twee dagen in de koelkast bewaren.
Diepvries - Laat het vlees snel afkoelen en doe in een luchtdichte diepvriesdoos of zak en vries in. Zo blijft dit tot 3 maanden goed. Laat ontdooien in de koelkast.
Opwarmen - Verwarm de Daging Smoor op gemiddeld vuur in de koekenpan terwijl je blijft roeren tot hij heet is.
6. - Voedingswaarde De weergegeven voedingswaarde zijn per persoon, zonder bijgerechten.