Garnalenragout zelf maken klinkt lastiger dan het is. Deze ragout is binnen 15 minuten klaar, is goed voor te bereiden en heeft lekker veel smaak. Hij is gemaakt met Hollandse garnalen, witte wijn, kappertje en dille. Een beetje citroen erover, glaasje witte wijn erbij en je hebt een heerlijk voorgerecht of lunch.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg in één keer de bloem toe, terwijl je roert met een houten spatel.
35 gram boter, 35 gram bloem
Bak twee minuten op gemiddeld vuur, terwijl je roert. Zo gaar je de bloem (en verdwijnt de bloem smaak).
Pak er nu een garde bij en schenk de wijn langzaam bij het bloemmengsel. Voeg ook de helft van de bouillon toe. Roer met een garde tot je geen klontjes meer hebt.
50 ml witte wijn, 250 ml visbouillon
Schenk de rest van de bouillon en de slagroom erbij, terwijl je blijft roeren met een garde. Je krijgt nu een mooie gladde saus.
Proef en breng op smaak met zout, peper en citroen.
Peper en zout, Citroen
Verdeel de pasteibakjes over de borden en schep de garnalenragout in de bakjes. Garneer met dille en serveer met een partje citroen.
4 pasteibakjes
NOTITIES
1. Hollandse Garnalen -de kleine Hollandse garnalen zijn perfect voor dit recept. Ze hebben lekker veel smaak, zijn al gepeld en goed verkrijgbaar.2. Visbouillon -Maak hem vers of van een blokje. Je kunt de visbouillon eventueel vervangen door groentebouillon, maar eerlijk is eerlijk, dit heeft een minder uitgesproken smaak. Gebruik afgekoelde bouillon, daar wordt de roux beter van!3. Slagroom -Hierdoor wordt de garnalen ragout heerlijk romig. Haal de slagroom een half uurtje voor het toevoegen uit de koeling zodat hij niet schift. Je kunt dit ook vervangen door kookroom.4. Witte wijn - Vis moet zwemmen zeggen ze altijd. Nu dat nemen we hier letterlijk ;-) Gebruik een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, dat past goed bij garnalen. Leuk is om dezelfde wijn te serveren bij het eten van het pasteitje (als je er wijn bij drinkt. Ga je liever alcoholvrij? Gebruik dan extra bouillon (dezelfde hoeveelheid als de wijn).5. Pasteibakjes -Je kunt kant-en-klare pasteibakjes kopen, maar de allerlekkerste maak je zelf met dit recept voor het maken van pasteibakjes (en dat is snel klaar en supermakkelijk!)6. Bewaren -
Koelkast - Laat de ragout afkoelen naar kamertemperatuur. Bewaar in een luchtdicht afgesloten bakje maximaal 2 dagen in de koeling.
Diepvries - Laat de ragout afkoelen in de koelkast. Schep de ragout vervolgens in een luchtdicht diepvriesbakje. Vries het dan in. Let op dat je 1 cm onder de rand van het doosje blijft want ragout zet nog uit. Op deze manier blijft de ragout tot twee maanden goed. Laat de ragout in de koelkast ontdooien en verwarm in een pannetje.
7. Voedingswaarde -De voedingswaarde van dit recept is per portie ragout (zonder bladerdeegbakje).