Dulce de Leche is een romige caramelachtige pasta, vooral bekend uit Zuid-Amerika. Romig, zoet met een volle karamelsmaak. Heerlijk op de boterham, in cakes, over ijs, brownies en andere lekkernijen. Volgens mij wordt bijna alles lekkerder met Dulce de Leche. En het is supermakkelijk om het zelf te maken.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Haal het etiket en eventuele lijmresten van het blikje.
Zet in een steelpannetje en vul dat met water. Het waterniveau boven het blikje moet minimaal 4 cm zijn.
1 blikje gecondenseerde melk
Breng aan de kook en zet het vuur laag.
Laat het blikje 3 uur op laag vuur sudderen. Check elke 30 minuten of er nog voldoende water boven het blikje staat. Anders vul je het water aan.
Haal het blikje voorzichtig uit het water (het kan erg heet zijn) en laat afkoelen op een rek.
Het blikje kan nu gebruikt worden.
NOTITIES
1. - Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop.2. Ontploffen -Er zijn verhalen bekend dat er blikjes “ontploft” zijn Hoe kun je dat voorkomen? Zorg ervoor dat het blikje altijd onder water staat (minimaal twee centimeter). Bij het koken kan het zijn dat door koken het blikje een beetje wiebelt in de pan wat een ploppend geluid geeft. Vind je dat vervelend leg er dan iets onder (een siliconen matje bijvoorbeeld).Heb je een lage pan, dan kun je het blikje ook op zijn kant leggen (dat werkt net zo goed).3 . Te dun -Heb je de dulce de leche iets te kort laten koken dan kan het zijn dat hij te dun is. Verwarm je oven voor op 220 °C. Je kunt de karamel in een ovenschaal schenken. Bedek met aluminiumfolie. Zet die schaal in een grotere ovenschaal en vul die voor de helft met kokend water. Laat 15 minuten in de oven staan. Check vervolgens of hij al voldoende kleur heeft. Wanneer de kleur een karamelkleur heeft, haal je hem uit de oven en laat hem vervolgens afkoelen.4. Te dik-Door het afkoelen dikt de karamelpasta iets in. Maar misschien is dat niet handig voor je recept. Verwarm hem dan op laag vuur, terwijl je blijft roeren, in een steelpannetje tot je de gewenste dikte hebt.5. - Klontjes -Het kan zijn dat er klontjes zijn ontstaan. Roer de dulce de leche goed door en ze zullen waarschijnlijk verdwijnen. Anders kun je de crème licht verwarmen in een steelpannetje terwijl je roert. Gekristaliseerde suiker en klontjes verdwijnen op deze manier.6. Gecondenseerde melk -Let op dat je altijd gecondenseerde melk met suiker koopt. Anders kun je geen dulce de leche maken. Wil je een lactose-vrij of Vegan variant dan kun je ook gecondenseerde kokosmelk met suiker gebruiken. De kleur is minder diep in vergelijking met degene die je maakt met gecondenseerde melk, maar net zo lekker!7. - Opslag
Kamertemperatuur - Een blikje dulce de leche blijft ongeopend 3 maanden houdbaar bij kamertemperatuur.
Koelkast - Is je blikje geopend, dan kun je hem luchtdicht bewaren in de koelkast. Hij blijft dan een week goed.
Invriezen - Laat afkoelen naar kamertemperatuur en schep de dulce de leche in een diepvriesdoos. Zorg dat deze maar voor ¾ gevuld is (hij zal uitzetten bij het invriezen). Vries in. Op deze manier blijft de dulce de leche 3 maanden goed. Laat hem ontdooien in de koelkast voor gebruik.
8 - VoedingswaardenDe voedingswaarde wordt weergegeven per blikje.