Deze Indonesische spekkoek is de ULTIEME laagjes taart waarbij een kruidige cake laag (die smaakt naar Speculaas) wordt afgewisseld met een naturel laag. En dat ziet er niet alleen mooi uit, maar dat smaakt ook super lekker. Ik kan er geen genoeg van krijgen en jij vast ook niet!
500gramroomboterongezouten, wat extra om de springvorm in te vetten
10eigelenmaat L
500gramsuikerfijn
10eiwittenmaat L (er mag geen eigeel aanwezig zijn)
275grambloem
2½eetlepelkaneelgemalen
1½theelepelkruidnagelgemalen
1½theelepelsnootmuskaatgemalen
1½theelepelkardemompoeder
Makes: 26cm26 x 26cm round
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op onder- en bovenwarmte 180 °C.
Smeer een springvorm van 26 cm in met boter. Leg een bakpapier op de bodem.
Klop de boter vijf minuten met een mixer op de hoogste stand.
500 gram roomboter
Voeg de eigelen toe aan de boter en mix twee minuten.
10 eigelen
Schep de suiker, terwijl je mixt, schepje voor schepje bij het botermengsel. Wanneer alle suiker is toegevoegd mix je nog een minuut door.
500 gram suiker
Klop in een schone, vetvrije kom met schone mixhaken de eiwitten tot ze stijf zijn.
10 eiwitten
Schep ⅓ van het stijve eiwit bij het botermengsel en meng voorzichtig met de spatel door elkaar. Zo kan het mengsel wennen aan de luchtige eiwit. Meng tot het goed gemengd is.
Doe nu ook de rest van het eiwit in de schaal en meng voorzichtig door het beslag.
Spatel, lepel voor lepel, de bloem door het beslag. Wanneer je klaar bent verdeel je het beslag over twee kommen.
275 gram bloem
Doe de kruiden, de kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en kardemom, in de eerste kom en meng voorzichtig met de spatel door.
Schep 6 tot 8 eetlepels van het beslag zonder kruiden in de springvorm. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak gedurende vier minuten.
Zet de oven nu op de grill stand.
Schep 6 tot 8 eetlepels van hete beslag met kruiden op de vorige laag. Zet onder de grill en bak vier minuten. Haal eruit en maak een nieuwe laag met het naturel beslag.
Blijf dit herhalen tot het beslag op is. Zet na de vierde laag de springvorm op de laagste stand van de oven. Zet de oven na het bakken van de laatste laag op 150 °C onder- en bovenwarmte.
Dek nu de springvorm af met aluminiumfolie. Zet de vorm vijftien minuten terug in de oven. Haal eruit en verwijder de aluminiumfolie.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur en verwijder dan de springvorm.
NOTITIES
1.- Wil je dit recept maken? Bestel dan alle ingrediënten met één handige druk op de knop:
2. - Kruiden - Vervang alle kruiden door 2 eetlepels koekkruiden.3. - Anijs Ook erg lekker, voeg een theelepel gemalen anijs aan het kruidenbeslag toe.4. - Tips
Gebruik alle ingrediënten bij kamertemperatuur. Boter en eieren nemen meer lucht op bij kamertemperatuur. Daardoor wordt de cake smeuïger.
Wil je aan de buitenzijde de lagen goed zien, snij dan een dun laagje van de rand van je cake.
Gebruik een vetvrije, schone kom en schone mixhaken voor het kloppen van de eiwitten. En zorg er ook voor dat er geen ei-geel (zelfs geen minieme hoeveelheid) bij het eiwit terecht komt. Vet zorgt ervoor dat de eiwitten niet meer stijf geklopt kunnen worden.
Blijf in de buurt van de grill. Iedere grill is anders en heeft zijn eigen vermogen. De tijd is een richtlijn, maar hou een oogje in het zeil, zodat het niet verbrandt.
Begin met het bakken van de spekkoek in het midden van de oven. Doordat de cake steeds hoger wordt door de lagen, moet je hem na laag vier op de laagste stand in de oven zetten. Anders verbrandt het.
Krijg je het beslag niet goed uitgesmeerd, laat het dan een minuutje staan. De boter in het beslag zal iets smelten door de warme cake en je kunt het uitstrijken zonder dat je de vorige laag beschadigt.
Bij dit recept kun je geen heteluchtoven gebruiken. De cake wordt dan te droog. Gebruik oven- en bovenwarmte in combinatie met een grill.
5. - Bewaren
Bewaar bij kamertemperatuur, luchtdicht verpakt. Zo blijft het tot drie dagen goed.
Vries de spekkoek (of een deel van de spekkoek) in. Verpak het in een diepvriesdoos of zak. De spekkoek blijft tot twee maanden goed in de diepvries.
6. - Voedingswaarde. De berekende voedingswaarden zijn per plakje.