De smaak van de ovenschotel aardappel anders met gehakt is romig, lekker gekruid en met een krokant gegratineerde kaaslaag. Een heerlijke bite waarbij de groenten, gehakt en aardappels elkaar afwisselen. De romige aardappel anders is heerlijk op smaak gebracht met spekjes en een sjalotje. Een makkelijk recept dat binnen vijftien minuten in de oven staat. Ideaal voor een doordeweekse avond.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Aardappel anders met bacon en ui
Verhit een koekenpan en bak daarin de spekreepjes twee minuten.
150 gram spekreepjes
Voeg het gesnipperde sjalotje toe en bak die drie minuten mee tot hij glazig is.
1 sjalotje
Schep het uitgeperste teentje knoflook in de pan. Roerbak 30 seconde.
1 teentje knoflook
Bestrooi het spekmengsel met de bloem en meng alles goed door. Bak gedurende twee minuten.
2 eetlepels bloem
Schenk dan voorzichtig de melk erbij, terwijl je roert, zodat er geen klontjes ontstaan.
125 ml melk
Voeg daar, terwijl je roert, de bouillon aan toe.
375 ml groentebouillon
Zet het vuur uit.
Aardappel ovenschotel met gehakt
Verwarm de oven voor op 220 °C of 200 °C
Verhit de olie in een pan en voeg het gehakt toe. Bak tot het bruin en rul is.
2 eetlepels zonnebloemolie, 500 gram rundergehakt
Schep de prei door het gehakt en roerbak 5 minuten mee.
400 gram prei
Zet het vuur uit.
Doe het prei-gehakt mengsel onderin de ovenschaal.
Verdeel daar de aardappelschijfjes over.
600 gram aardappelschijfjes
Schenk de aardappel anders saus overheen. Verdeel dat goed.
Bestrooi met de geraspte kaas.
150 gram geraspte kaas
Bak gedurende 25 minuten in de oven tot hij goudbruin is.
NOTITIES
1. Gehakt: In plaats van rundergehakt kun je ook half-om-halfgehakt, kipgehakt of vegetarisch gehakt gebruiken.2. Prei: Kun je vervangen door fijngesneden kool, doperwtjes of wortel in julienne gesneden gebruiken.3. Spekjes: In plaats van spekreepjes kun je ook bacon in dunne reepjes snijden en uitbakken. Maar ook zongedroogde tomaten of fijngesneden champignons zijn een heerlijk alternatief. De eerste hoef je niet aan te bakken. Gebruik je champignons dan bak je ze eerst bruin.4. Melk: In plaats van melk kun je ook slagroom, kookroom of sojamelk gebruiken.5. Bewaren
Voorbereiden en bewaren: De ovenschaal kun je tot twee dagen van tevoren maken. Bewaar hem afgedekt in de koeling tot je hem gaat bakken.
Koelkast: Heb je nog een restje over dan kun je dat afgedekt tot twee dagen bewaren in de koeling.
Diepvries: Dek de schaal af en vries hem in. Je kunt hem dan tot een maand bewaren. Denk er wel aan dat door het invriezen de structuur van de aardappelen iets verandert. Ontdooi de ovenschaal in de koelkast.
Opwarmen: Afgedekt met aluminiumfolie, 30 minuten bij 160 °C in de oven.