Dit klassieke recept uit de franse keuken: coq au vin is heerlijk op koude dagen. De kip gaar je langzaam in rode wijn en daardoor krijgt hij een heerlijke smaak. En aan de stoof saus voeg je wortel, sjalotjes en ui toe. Zo lekker!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 50 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur10 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
1200gramhele kipof 4 kippenpoten
125gramgerookt spekin reepjes
2wortels
6sjallotjes
1rode ui
2tenenknoflook
2eetlepels olie
2eetlepelsboterongezouten
2eetlepelsbloem
400mlrode wijn
400mlkippenbouillon
1laurierblaadje
1takjetijm
½theelepelsuiker
4takjespeterselie
zout en peper naar smaak
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Wanneer je een hele kip gebruikt, snij je hem in 8 stukken (2 poten, 2 vleugels en verdeel het karkas in vieren).
Schraap de wortels schoon en snij in dunne plakjes.
Pel de sjallotjes en snij 2 sjallotjes fijn.
Hak de rode ui fijn.
Pel de knoflook.
Verhit de oilie in een pan en bak de spekjes 2 minuten. Verwijder met een schuimspaan en zet even apart.
Doe de boter en de olie in de pan en bak de stukken kip totdat ze bruin zijn. Haal de kip uit de pan en zet even opzij.
Doe de 4 hele sjallotjes in een pan en bak aan alle zijden even aan, ongeveer 3 minuten. Haal uit de pan en leg ze even opzij..
Dan voeg je de fijngehakte ui en sjallotjes toe en roerbak je die 2 minuten. Voeg de knoflook en wortel toe en bak 2 minuten, terwijl je roert.
Strooi de bloem over de groenten en bak 1 minuut.
Schenk de wijn beetje bij beetje in de pan en schraap alles los.
Verdun de saus met de kippenbouillon.
Doe het laurierblad, takje tijm en peterselie in de pan en roer de suiker erdoor.
Breng aan de kook en voeg dan de spekjes, sjallot en stukken kip toe aan de saus.
Doe het deksel op de pan en breng weer aan de kook.
Zet het vuur laag en laat 50 minuten sudderen.
Verwijder de tijm en laurierblad uit de saus en serveer.
NOTITIES
Wil je dit recept maken, dan kun je alle ingrediënten nu met één druk op de knop bestellen:
Dit recept kun je ook prima in de slow cooker maken. Start het recept in de pan en doe de bloem erbij. Schenk de rode wijn erbij en maak alles goed los. Schenk in de slow cooker en doe de rest van de ingrediënten erbij. Laat 5 tot 6 uur bij hoge temperatuur garen.