Pastasaus met gehakt maken in de slowcooker is een leuk en makkelijk recept. Doordat de tomaten heerlijk lang stoven, vallen ze helemaal uit elkaar en worden ze lekker zoet. En het allerfijnste van dit Italiaanse recept? Je doet alle ingrediënten in de slowcooker en je hoeft er een paar uur niet meer naar om te kijken tot het etenstijd is.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 5 uuruur
Totale Tijd 5 uuruur15 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Italiaans
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
500gramrundergehakt
100gramgerookt spekreepjes
30gramtomatenpuree
400gramgepelde tomaten
800gramgezeefde tomaten
200mlrode wijn
2uien
1eetlepelsuiker
4tenenknoflook
4theelepelsItaliaanse kruiden
2wortels
1stengelbleekselderij
1theelepelzout
½theelepelpeper
2theelepelsuienpoeder
⅛theelepelcayenne peper
1laurierblaadje
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Snij de ui fijn.
Pers de knoflook uit.
Schil de wortel en snij in blokjes van ongeveer ½ x ½ cm.
Was de bleekselderij en snij in blokjes van ongeveer ½ x ½ cm.
Bak de ui in drie minuten glazig, samen met de tomatenpuree en spekjes.
Voeg de knoflook toe en bak dertig seconde mee.
Voeg dan het gehakt toe en bak het ongeveer 4 tot 5 minuten tot het bruin en rul is.
In de slowcooker
Doe alles uit de pan in de slowcooker
Voeg alle ingredienten toe, behalve het laurierblaadje aan de slowcooker.
Roer alles goed door.
Leg het laurierblaadje bovenop en leg de deksel op de slowcooker.
Zet de slowcooker aan op low gedurende minimaal vijf uur.
Zet de slowcooker uit en verwijder het laurierblaadje.
Serveer meteen!
NOTITIES
In één klik alles bestellen voor dit recept in je AH boodschappenmandje.
Proef de tomatensaus voordat je hem serveert. De zuurgraad van de tomaten kan verschillen. Het kan daarom nodig zijn om nog wat extra suiker toe te voegen.
Door de tomatenpuree twee minuten aan te bakken in de pan, wordt hij zoeter van smaak (als je dat niet zou doen dan zou de tomaten puree zuur kunnen zijn).
In de pan bakken we de ui, spekjes, tomatenpuree, knoflook en gehakt aan. Dit kost je een minuut of 10 aan tijd. Heb je weinig tijd, dan kun je deze stap achterwege laten. Hij is niet per se noodzakelijk (al geeft hij wel extra smaak).
De wijn die je toevoegt aan het recept bevat alcohol, maar die verdampt tijdens het verwarmen. Wil je toch liever geen wijn gebruiken dan laat je dit achterwege.
Je kunt de gepelde tomaten vervangen door verse tomaten in het seizoen. Dan is hun smaak optimaal. In andere seizoenen is het niet aan te raden, omdat tomaten in blik dan bijna altijd beter smaken.
Het rundergehakt kun je ook vervangen door half-om-halfgehakt (wat budgetvriendelijke is) of door kip gehakt. Ga je liever voor vegetarisch dan kun je Vega gehakt gebruiken.
Deze pastasaus met gehakt is heerlijk bij spaghetti of macaroni. Maar serveer hem eens bij een andere Italiaanse bekende: Lasagne. Deze saus kun je heerlijk gebruiken als tomatensaus.