Met dit makkelijke recept maak je een gezonde ontbijtkoek zonder suiker en met volkorenmeel. Een smeuïge cake met een heerlijke smaak waar je van gaat genieten!
Verwarm de melk in een steelpannetje. Wanneer het bijna kookt (je ziet wat stoom verschijnen), voeg je de appelstroop en honing toe.
200 ml melk, 2 eetlepels appelstroop, 100 gram honing
Roer goed door en zet het vuur uit.
In een kom mix je het ei met de koekkruiden 1 minuut op hoge stand.
1 ei, 2 eetlepels koekkruiden
Zet de snelheid laag en voeg het melkmengsel langzaam toe, terwijl je blijft mixen.
Zet de mixer laag. Schep het volkoren meel mengsel, lepel voor lepel door het beslag terwijl je mixt. Als alles net gemengd is zet je de mixer uit.
Giet het beslag in de cakevorm en zet die in de oven.
Bak 70 minuten tot hij diepbruin is.
Controleer met een houten prikker of de ontbijtkoek gaar is (zie tips).
Haal de cake uit de oven en laat 5 minuten staan.
Na 5 minuten haal je de cake uit de bakvorm en laat je hem op een rooster afkoelen naar kamertemperatuur.
NOTES
1. Wil je dit recept maken? Bestel dan snel en eenvoudig alle ingrediënten met één druk op de knop.2. Bakpapier - Door het cakeblik te bekleden met bakpapier, kun je de cake beter lossen na het bakken.3. Afkoelen - Laat de gezonde ontbijtkoek na het bakken vijf minuten staan voordat je hem uit de bakvorm haalt. Daardoor krimpt hij iets, waardoor hij beter los komt van de bakvorm.4. Gaarheid - Je controleert of een peperkoek gaar is door in het dikste deel (vaak het midden) een saté prikker te steken. Komt deze er droog uit, dan is de cake gaar.5. Oven - Gebruik je een hetelucht oven dan bak je de cake bij 160 °C. Bij onder en bovenwarmte hou je 180 °C aan.6. Variëren -
Deze ontbijtkoek is ook lekker gevuld met rozijnen en walnoten. Gebruik dan 80 gram rozijnen en 60 gram walnoten (fijngehakt). De rozijnen meng je door het beslag. En nadat je het beslag in de cake vorm hebt gegoten verdeel je de walnoten over de ontbijtkoek.
Vervang de koek kruiden door 1 theelepel kaneel, 1 theelepel nootmuskaat en ¼ theelepel kruidnagel. Hiermee maak je dan een heerlijke gezonde kruidkoek.
7. Bewaren -
Kamertemperatuur - Pak je peperkoek in aluminiumfolie en bewaar hem bij kamertemperatuur. Zo blijft hij een week goed.
Koelkast - Deze gezonde ontbijtkoek kun je niet bewaren in de koelkast, anders droogt hij uit.
Diepvries - De ontbijtkoek kun je invriezen. Verpak hem in een folie en vervolgens in een diepvries zak of bak. Zo blijft hij 3 maanden goed. TIP snij de cake in plakjes dan kun je de cake per portie ontdooien. Ontdooi de cake bij kamertemperatuur.
9. Voedingswaarde -De cake kan in 8 plakjes worden gesneden. De voedingswaarde is per plakje weergegeven.