Deze heerlijke gerookte zalm met avocado crème, komkommer linten en mierikswortel crème is een makkelijk te maken koud voorgerecht. De gerookte zalm breng je licht op smaak met Wodka en limoenrasp voor een extra feestelijk accent. Dit gerecht is heerlijk voor Kerstmis, Pasen of een feestelijk dineetje.
Voorbereiding 5 minutenmin
Kook Tijd 5 minutenmin
marineren 10 minutenmin
Totale Tijd 20 minutenmin
Gang Voorgerecht
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 2personen
Ingrediënten
100gramgerookte zalm
5eetlepels Wodka
½limoensap
1theelepellimoen rasp
1komkommer
Avocado limoen crème
1avocadorijp
2theelepelslimoensap
3eetlepelszure room
Mierikswortel crème
3eetlepelsmierikswortel
2eetlepelszure room
Garnering, bijvoorbeeld:
dille
kappertjes
kapper appeltjes
radijs
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Marineren zalm met Wodka
Meng in een kom de wodka met het sap en rasp van de limoen.
Snij de zalm, als dat nodig is, in dunne reepjes en leg in de marinade.
Laat 10 minuten marineren, haal uit de marinade en laat uitlekken. Dep de zalm vervolgens droog.
Bewaar in de koeling tot gebruik.
Mierikswortel crème
In een schaaltje meng je de mierikswortel met de zure room.
Schep in een spuitzak en leg in de koeling tot gebruik.
Avocado limoen crème
Halveer de avocado en haal de pit eruit.
Schep de avocado met een lepel uit de schil en doe in de blender.
Voeg daaraan het limoensap en zure room toe.
Zet de blender aan en pureer tot de avocado een crème is geworden.
Doe de crème in een tweede spuitzak.
Komkommer linten
Was de komkommer en leg hem voor je.
Met een kaasschaaf of dunschiller schaaf je repen komkommer tot aan het vruchtvlees. Het eerste lint kun je niet gebruiken en doe je dus meteen weg.
Opmaak bord
Verdeel 3 rolletjes zalm op het bord in de vorm van een halve maan.
Krul daar de komkommer tussen.
Pak de spuitzak met avocado crème en spuit wat toefjes op het bord tussen de zalm en komkommer.
Herhaal dat met de spuitzak met mierikswortel crème.
Verdeel over je bord wat dille, kappertje, appelkappertjes en radijs
NOTITIES
Eten er kinderen onder de 18 jaar mee? Dan laat je het marineren van de gerookte zalm in de Wodka achterwege. Alcohol en kinderen gaan niet samen.
Laat de zalm 10 minuten marineren in de Wodka en niet langer. Anders gaat de Wodka overheersen. Dat is ook de reden dat je de zalm droogdept.
Heb je geen mierikswortel dan kun je ook Wasabi gebruiken.
Het makkelijkst is om de crème in een spuitzak te doen. Heb je dat niet dan kun je ook met een theelepel wat crème over het bord verdelen.