Ingredients you need per step are listed below the step in Italic
Instructies
Schoorsteen cake deeg
In een kommetje doe je de lauwe melk, suiker en het gist. Meng lichtjes met een vork. Laat 5 minuten staan. Je ziet nu belletjes.
Na vijf minuten doe je in een tweede (grote) kom de bloem en het zout. Voeg daaraan het ei, de gesmolten boter en het gist-melkmengsel toe.
Mix 5 minuten door met een mixer met deeghaken.
Vet een schaal in met olie en leg het deeg daarin. Draai 1 x om en leg een vochtige theedoek op de schaal.
Zet weg op een warme plaats zodat het deeg in 60 minuten kan rijzen, zodat het in volume verdubbelt is.
Maak ondertussen je vormen klaar door ze met aluminium folie te bekleden (zie ook de tips). Besmeer de vormen met de gesmolten boter.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Druk de lucht uit het deeg en verdeel in vier gelijke stukken.
Rol elk stukje deeg uit tot ½ cm dikte (20 cm diameter).
Met een scherp mes (of een pizza snijder) snij je het rondje deeg in een lange sliert van 1 cm breedte (begin in de buitenste rand van de cirkel te snijden en ga zo langzaam naar het midden toe.)
Pak een vorm en vouw de deegsliert 1 x om de vorm heen. Duw nu het uiteinde onder de tweede ring die je gaat maken (zodat het deeg vast blijft zitten). Rol nu verder om de vorm heen. Je mag het rijkelijk strak eromheen draaien zodat het deeg niet te dik wordt. Het uiteinde stop je ook weer onder het deeg.
Rol je vorm nu lichtjes over je werk oppervlakte zodat het deeg een beetje platter wordt.
Knapperige buitenkant
Smeer het deeg in met gesmolten boter.
Meng de suiker en kaneel en verdeel over een plat bord.
Rol de koekjes door het kaneelsuiker mengsel.
Hang de vormen in het cakeblik (zodat het deeg loskomt van de grond).
Bakken
Bak de cakes 11 minuten, draai dan het koekje om en bak nog eens 11 minuten. Ze zijn dan goud bruin.
Smeer de koekjes nog eens in met boter en rol ze nog eens door het suiker kaneel mengsel.
Nu ze nog warm zijn tik je het uiteinde van je vorm licht op tafel en je kunt de koekjes er nu zo afschuiven.
NOTES
Om de vorm te krijgen van deze schoorsteencakes, gebruik je een deegroller die je bekleed met aluminiumfolie. Je kunt ook een toiletpapier rol gebruiken en ook die bekleed je met aluminiumfolie.
Het deeg is een beetje plakkerig, maar dat hoort. Voeg dus geen extra bloem toe.
Wanneer je het deeg om de vorm heen rolt duw je het eind onder een ander stukje deeg. Zo krijg je het makkelijk los.
Gebruik je een deegroller, dan kun je die in een cakeblik hangen (de koek komt dan los van de bodem), zodat de lucht aan alle kanten erbij kan.
Draai halverwege het bakken de vorm 180 graden zodat hij gelijkmatig bakt.