Geniet van de zomer met dit heerlijke Charlotte Russe met Zomerfruit recept. Dit klassieke Franse gebak is heerlijk voor een feestelijke gelegenheid of een picknick. De zachte bodem, romige bavarois en heerlijk zomerfruit zoals aardbeien, frambozen en blauwe bessen gecombineerd met de lange vingers is een onweerstaanbaar lekkere combinatie.
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Koeling 3 uuruur
Totale Tijd 3 uuruur50 minutenmin
Gang Nagerecht, Zoete Baksels
Wereldkeuken Europese keukens, Franse keuken
Hoeveelheid 8personen
Ingrediënten
Bodem
200gramDigestive koekjes
100grambotergesmolten
Zijkant
200gramlange vingers
Aardbeien bavarois
6blaadjes gelatineof 15 gram gelatinepoeder
100mlmelk
300gramdiepvries aardbeien
250mlslagroom
2theelepelsvanille-extract
4eetlepelssuiker
500gramkwark
Aardbeiengelei
2blaadjes gelatineof 5 gram gelatinepoeder
50gramsuiker
250gramdiepvries aardbeien
1theelepelcitroensap
Garnering
200gramzomerfruitzoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen etc.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Bodem
Knip een velletje bakpapier rond uit en leg op de bodem van een springvorm van 24 cm en zet de ring eromheen.
Maal de Digestive koekjes fijn in de keukenmachine en meng met de gesmolten boter.
200 gram Digestive koekjes, 100 gram boter
Verdeel over de bodem en strijk glad met de achterkant van een lepel.
Zet 15 minuten in de koeling om op te stijven.
Zijkant
Zet de lange vingers tegen de zijkant van de springvorm.
200 gram lange vingers
Aardbeien bavarois
Leg de gelatine in een bak met koud water zodat hij zacht wordt.
6 blaadjes gelatine
Breng de melk aan de kook en zet het vuur uit. Knijp de gelatine uit en roer die door de melk heen.
100 ml melk
Pureer de aardbeien tot ze fijn zijn.
300 gram diepvries aardbeien
Klop in een kom de slagroom met het vanille en suiker tot hij stijf is.
250 ml slagroom, 2 theelepels vanille-extract, 4 eetlepels suiker
Doe in een tweede kom de kwark en mix daar de aardbeienpuree en gelatine melk mengsel door.
500 gram kwark
Schep nu de slagroom erbij en spatel die door de kwark heen.
Schenk in de springvorm en laat minimaal drie uur opstijven in de koeling.
Aardbeiengelei
Week de gelatine in koud water.
2 blaadjes gelatine
Pureer de diepvries aardbeien en doe ze samen met het suiker en citroensap in een steelpannetje.
Verwarm, terwijl je roert, tot ze koken. Zet het vuur uit en zeef de aardbeien, zodat je de pitjes kwijt bent.
Knijp de gelatine uit en roer die door de gezeefde aardbeien.
Schenk op de gekoelde aardbeienbavarois. Zet de springvorm weer terug in de koelkast voor minimaal 90 minuten om weer op te stijven.
Serveren
Verwijder de zijkant van de springvorm.
Als je het fijn vindt, kun je een lint om de Charlotte Russe binden. Zo houdt hij zijn vorm mooi.
Verdeel het fruit over de bovenzijde van de gelei.
200 gram zomerfruit
Serveer meteen.
NOTITIES
1. Vervangingen
Kwark: In plaats van kwark kun je ook Griekse Yoghurt gebruiken.
Diepvries Aardbeien: In dit recept worden diepvries aardbeien gebruikt voor de bavarois en de geleilaag. Je kunt ze ook vervangen door verse aardbeien.
Kun je vervangen door twee theelepel vanille suiker.
2. Vooraf maken? Wil je de Charlotte Russe eerder voorbereiden, maak dan nog niet de rand met lange vingers. Schenk de bavarois en gelei op de koekbodem en laat opstijven. Verwijder de springvorm en zet dan de lange vingers eromheen. Houdt die bij elkaar met een lint. Zo blijven de lange vingers vers.3. Variaties
Tropische twist: Vervang het zomerfruit door ananas, mango en passievrucht.
Citrusvruchten: In plaats van frambozen, aardbeien en blauwe bessen kun je ook schijfjes sinaasappel en grapefruit gebruiken. Heerlijk fris in de zomer.
Winter fruit: Lekkere appeltjes en peertjes met kaneel die je 10 minuten laat stoven als topping. Bestrooi het dan met kaneel voor een heerlijk resultaat.
4. Bewaren
Koelkast: De charlotte russe met zomerfruit kun je tot 2 dagen bewaren in de koeling. Omdat dit een vochtige omgeving is, is het wel zo dat de lange vingers en de bodem wat zachter worden. Vers eten is dus het allerlekkerste!