Wanneer het kil en koud is, dan is er niets lekkerder dan een heerlijk bord met rijkgevulde erwtensoep, zoals oma hem maakt. Dat ga je met dit recept helemaal waar maken.
Voorbereiding 15 minutenmin
Kook Tijd 4 uuruur
Totale Tijd 4 uuruur15 minutenmin
Gang Hoofdgerecht, Lunch Recept, Soep
Wereldkeuken Nederlands
Hoeveelheid 30kopjes
Ingrediënten
1000gramspliterwten
1000gramhamlappen
2grote uien
2dikke preien
5literrunderbouillonreeds op smaak gebracht met zout
3rookworsten375 gram
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Snij de ui klein.
Snij de prei in niet alle grote ringen.
Doe de ui en prei samen met de hamlappen, spliterwten en 5 liter runderbouillon in een grote soeppan.
Breng dit aan de kook en zo gauw het kookt zet je de pit laag.
Laat de soep 4 uur sudderen.
Zet de soep af en laat de soep staan tot de volgende dag.
Verwarm de soep (regelmatig roeren) en haal het vlees eruit als de soep lauwwarm is.
Snij het vlees en de rookworsten klein.
Doe alles terug in de pan en verwarm tot net onder de kook.
Dien op.
NOTITIES
6 liter is een grote hoeveelheid is en als je net nu geen familiefeest hebt dan kan het recept wat te veel zijn. Wat je dan kunt doen is het in porties invriezen (en dan verdeel je dat net zoals mijn moeder onder je kinderen!!). De soep blijft ingevroren 2 maanden houdbaar.
Wanneer je het echt traditioneel wilt maken eet je het met roggebrood en spek. Maar ook leuk is om een soepstengel met spek te omkleden.
Sudder de soep lang zo'n 4 uur. Daardoor vallen de erwten uit elkaar en krijg je een heerlijke dikke soep.
De soep is nog lekkerder de dag na het maken. Het geeft dus niets als je iets over houdt!