Op zoek naar een snel en makkelijk recept voor een muffin? Met een heerlijke kruimige structuur, niet droog en heerlijk gekruid? STOP, je hebt vandaag je geluksdag. Want deze speculaas muffins met kruimel topping zijn makkelijk te maken, super snel klaar en onweerstaanbaar lekker!
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Smelt de boter en laat 15 minuten afkoelen.
Voor de topping snij je de blokjes in ½ x ½ cm. Leg in de koeling tot gebruik.
Weeg en meet alle ingrediënten af.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Vet je muffinvorm in en zet deze klaar.
Kruimel topping
Doe de bloem, suiker en speculaaskruiden in een kom en meng goed.
Voeg de boter toe en maak deze tussen je vingers klein. Blijf tussen je vingers wrijven totdat je nog kleine bolletjes voelt.
Zet de topping in de koelkast.
Speculaas muffins
Doe in een kom de droge ingrediënten: bloem, suiker, speculaaskruiden, bakpoeder, zout en lichtbruine basterdsuiker. Roer alles goed door elkaar.
Doe in een tweede kom de melk, afgekoelde gesmolten boter, ei en vanille extract en meng deze ook goed.
Schenk de vloeistof bij de droge ingrediënten en meng met een garde of spatel door totdat alles net gemengd is (dus niet te lang, er mogen nog klontjes inzitten)
Verdeel het beslag over de muffinvorm.
Strooi de topping over de muffin en druk een beetje topping in het beslag.
Bakken
Bak de muffins 25 minuten in de oven.
Laat de muffins 5 minuten staan en los ze dan op een rooster. Eet ze meteen of eet ze koud.
NOTITIES
Laat de boter smelten en afkoelen. Wanneer je de boter te warm toevoegt, stollen de eieren in je beslag.
Door de vaste en vloeibare ingrediënten eerst apart te mengen en dan pas bij elkaar te gieten, hoef je minder te mengen en blijft je muffin luchtiger.
Bewaar de topping koel totdat je hem op de muffin strooit. Op die manier blijft hij heerlijk krokant.
Een papieren cupcake vorm is niet nodig bij deze muffins, je vet de vorm immers in. Maar mocht je het heel mooi vinden, dan kan het prima!