Gumbo met kip en worst - een populair recept uit New Orleans kun je voortaan zelf maken! Deze Gumbo is heerlijk gekruid, een beetje pittig en vooral heel erg lekker. Gemaakt met verschillende soorten worst en heerlijke kip en geserveerd met Louisiana witte rijst.
1500gramkip in 10 stukken gesneden of kipdrumsticks
2eetlepelsCreoolse kruiden recept hierboven
700gramkielbasaof rookworst
2stengels bleekselderij
2rode pepers
1tomaat
2tenenknoflook
2twijgjes verse tijm alleen de blaajes
2literkippenbouillon
2laurierblaadjes
175gramAndouille worstof Chorizo
175gramOkraof Courgette
1eetlepelworcestershiresaus
zoutpeper en tabasco naar smaak
Louisiana witte rijst
1eetlepelolie
1kleine ui fijngehakt
280grambasmati rijst
750mLkippenbouillon
1laurierblaadje
¼theelepelzout
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Creoolse Kruidenmengsel
Meng de ingrediënten voor het Creoolse kruiden mengsel goed door elkaar.
Voorbereiding
Snij de kip in 10 stukken en bestrooi de kip met het Creoolse kruidenmengsel. Zet in de koeling tot gebruik.
Snij de ui en selderij in blokjes en pers de knoflook uit.
Haal de zaden uit de rode pepers en tomaten en snij beiden in kleine blokjes.
Hak ook de Andouille worst of Chorizo in kleine blokjes.
Snij de kielbasa of rookworst in plakjes van één cm dik.
Snij de okra of courgette in plakjes.
Gumbo
Schenk de olie in een pan en verwarm, op hoog vuur, tot het heet is.
Schep de bloem bij de hete olie en begin met roeren (het zal beginnen te sissen).
Zet het vuur laag terwijl je vijftien minuten blijft roeren tot de roux bruin van kleur wordt.
Voeg dan de uien toe en roer de uien door de roux.
Verhoog het vuur tot medium en blijf tien minuten roeren.
Voeg de kip toe aan de pan en bak 10 minuten terwijl je de stukken blijft draaien tot de kip lichtbruin is.
Schep de plakjes rookworst erbij en roer die er doorheen, bak één minuut mee.
Doe dan de selderij, peper, tomatenblokjes en knoflook erbij en roerbak drie minuten.
Schenk de kippenbouillon erbij en roer ook de tijm en laurierblaadjes door de Gumbo.
Breng de Gumbo aan de kook.
Zet het vuur laag en laat ongeveer 45 minuten sudderen. Roer elke 5 minuten door de Gumbo.
Schep de gehakte Andouille worst of chorizo, okra (of courgette) en Worcestershire door de Gumbo.
Breng op smaak met zout, peper en tabasco.
Laat nog 45 minuten sudderen.
Verwijder de laurierblaadjes en serveer.
Louisiana witte rijst
Schenk de olie in een pan en bak de uien drie minuten op gemiddeld vuur tot ze glazig zijn.
Schep de rijst in de pan en roerbak twee minuten.
Schenk daarna de bouillon erbij en breng alles aan de kook.
Roer dan het zout door de rijst en leg het laurierblad erop.
Dek de pan af met een deksel, zet het vuur laag en laat gedurende 15 minuten sudderen.
Haal de pan van het vuur, rul de rijst met een vork en serveer.
NOTITIES
1. Wil je deze New Orleans Gumbo maken? Bestel dan alle ingrediënten met één druk op de knop:2. Okra - kun je bij een Toko kopen of bij de groentewinkel. Ze zijn groen (soms zwart of rood) en moeten stevig aanvoelen. Verse okra mag geen bruine plekjes hebben. Ook is Okra verkrijgbaar in blik.3. Roeren - , roeren, roeren: heel belangrijk bij het maken van de Roux van deze gumbo. Een roux brand namelijk heel snel aan. Zorg dus dat je een half uurtje tijd hebt om de pan regelmatig rond te roeren.4. Alternatieven -Hele kip - Wil je geen hele kip in stukken knippen, dan kun je ook drumsticks of kippenpoten gebruiken.Okra - kun je geen okra aankomen, gebruik dan courgetteKielbasa - Kielbasa kun je vervangen door rookworstAndouille worst - Andouille worst is in Nederland lastig aan te komen. Gebruik in plaats van deze worst Chorizo.5. Louisiana rijst - Bij deze Gumbo serveer je heerlijke rijst en okra. En het recept voor Louisiana rijst dat ik je hierbij gegeven heb is superlekker. Je bakt de rijst, zodat het zetmeel die aan de buitenkant van de rijst zit, minder plakt als het gekookt is. En daarnaast krijg je door de rijst te bakken nog wat meer smaak.6. Bewaren -Laat de Gumbo snel afkoelen en bewaar hem, afgedekt, tot drie dagen in de koeling.Je kunt de Gumbo ook tot zes maanden bewaren in de diepvries in een diepvries doos. TIP: bewaar hem in porties, zodat je de juiste hoeveelheid kunt ontdooien. Ontdooi de gumbo in de koelkast.Hoe verwarm je Gumbo die je hebt bewaard? Gewoon in een pan op het fornuis. Verwarm tot de Gumbo ongeveer 75 °C is. Heb je het eenmaal nog een keer opgewarmd gooi de restjes dan weg. Je kunt ze niet nog een keer opwarmen.7. Nutrition - De gegeven waarden in het recept zijn per persoon voor de gumbo inclusief de rijst. Maar let op, een gumbo bevat enorm veel saus. Waarschijnlijk meer dan je op zult kunnen. De calorieën van de saus zijn behoorlijk hoog. De daadwerkelijke gumbo zal dus waarschijnlijk veel minder calorierijk zijn.