Proef de zachte Oeufs a la neige; luchtige eiwitsneeuw (een klein sneeuwvlokje.) drijvend op een bedje van fluweelzachte vanillesaus. Met een topping van crunchy amandel praliné. Een heerlijke combinatie waar je je vingers bij opeet. Een elegant dessert om van te genieten!
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 30 minutenmin
Gang Nagerecht
Wereldkeuken Europese keukens, Franse keuken
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
Amandel praline
75gramsuiker
2eetlepelswater
50gramamandelschaafsel
Sneeuweieren
625mlmelkvolle
6eiwittenmaat L
⅛theelepelzout
160gramsuiker
Vanillesaus
6eigelenmaat L
150gramsuiker
⅛theelepelzout
1theelepelvanille-extractof 20 gram suiker vervangen door 20 gram vanille-suiker
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Amandel praline
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de suiker met het water in een pannetje en verwarm op middelhoog vuur.
75 gram suiker, 2 eetlepels water
Roer tot de suiker is opgelost.
Voeg dan de amandelen toe en, terwijl je blijft roeren, laat je deze langzaam karameliseren.
50 gram amandelschaafsel
Wanneer de siroop goudbruin is, zet je het vuur uit en schenk je de amandelen op het bakpapier.
Laat afkoelen en hak vervolgens in kleine stukjes.
Sneeuweieren
Schenk de melk in een pan en verwarm tot hij heet is. Wanneer de melk heet is, zet je het vuur laag.
625 ml melk
Doe de eiwitten met het snufje zout in een vetvrije kom en start met mixen op gemiddelde snelheid.
6 eiwitten, ⅛ theelepel zout
Wanneer je ziet dat er een paar piekjes verschijnen, voeg je lepel voor lepel de suiker toe.
160 gram suiker
Mix verder tot de eiwitten stijfgeklopt zijn (en wanneer je de kom ondersteboven houdt er geen eiwit meer uitloopt).
Schep met een lepel eiwit uit de kom en laat die heel voorzichtig in de melk glijden. Met twee eetlepels kun je een ovale vorm maken, die kenmerkend is voor deze sneeuweieren.
Kook 1 minuut en draai dan de meringue om. Kook dan nog een minuut en haal voorzichtig met een schuimspaan de meringue uit de pan. En bewaar op een schaal.
Herhaal tot het eiwit op is. Let op dat je niet te veel meringue tegelijkertijd in de pan kookt.
Gooi de melk niet weg, die heb je nodig voor de vanillesaus.
Vanillesaus
Meng in een kom de eigelen, suiker, zout en vanille-extract met een garde tot je een lichtgeel mengsel overhoudt.
Schenk heel voorzichtig de melk erbij, terwijl je goed roert met een garde.
Giet de inhoud van de kom terug in de pan en verwarm op laag vuur terwijl je blijft roeren met een houten lepel. De vanillesaus mag nooit koken (dan krijg je klontjes)
De saus is klaar wanneer je met je vinger een streep over de houten lepel trekt en die niet meteen dicht vloeit.
Afwerking
Verdeel de vanillesaus over zes glazen of borden.
Leg in de vanille een sneeuwei.
Strooi wat amandel praline erover en serveer meteen.
NOTITIES
1. Vanille-extract: Als je het aan kunt komen gebruik dan natuurlijk vanille-extract. Met dit vanille-extract recept maak je dat zelf (en dat is veel goedkoper dan zo’n klein flesje uit de winkel en je kunt er heel lang mee doen). Heb je geen vanille-extract, vervang het dan door vanillesuiker.2. Tips Eiwitten
Om de eiwitten stijf te kloppen is er een voorwaarde die belangrijk is: er mag geen vet bij de eiwitten komen, anders krijg je ze niet meer stijf. Dat betekent dat er geen eigeel bij het eiwit mag komen (dat is vet), ook niet een klein druppeltje.
Daarnaast zorg je ervoor dat je mixhaken en kom voordat je ze gebruikt goed afwast met heet water en afwasmiddel en daarna goed afdroogt. Zo zorg je ervoor dat alles vetvrij is.
De eiwitten zijn voldoende stijf, wanneer je de kom ondersteboven houdt en er geen eiwit uitloopt.
3. Variaties
In plaats van amandel praline kun je ook geraspte kokos erover strooien. En hou je van decadent? Bestrooi dan met chocolade schaafsel.
In plaats van vanille saus kun je ook een chocoladesaus, vruchtencompote of zoute karamelsaus maken, waarin je de eieren laat zwemmen.
4. Bewaren Hoewel de sneeuweieren versgemaakt het allerlekkerste is, kun je het ook goed voorbereiden.
Sneeuweieren: Maak ze van tevoren (maximaal een dag) en leg ze op een plat bord of schaal. Dek af met plastics folie.
Vanillesaus: De vanillesaus kun je tot twee dagen van tevoren maken en afgedekt met plasticfolie bewaren in de koelkast. Verwarm langzaam, terwijl je roert in een steelpannetje of in de magnetron.
Amandel praline: Dit kan tot twee dagen van tevoren gemaakt worden en bij kamertemperatuur in een luchtdicht bakje bewaard worden.