Soms wil je iets anders als dessert. Iets geraffineerd, lekker en vol van smaak. Dit cognac ijs is echt een verrassing die, als je deze een keer gemaakt hebt, je vast en zeker vaker gaat serveren.
Kook Tijd 20 minutenmin
Invriezen 4 uuruur
Totale Tijd 4 uuruur20 minutenmin
Gang Nagerecht
Wereldkeuken Europese keukens
Hoeveelheid 6personen
Ingrediënten
1blaadje gelatine
150gramsuiker
2eiwitten
5eigelen
4eetlepelscognac
500mlslagroom
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Week het gelatineblaadje in koud water.
1 blaadje gelatine
Verhit je 90 gram suiker met 2 eetlepels water in een pannetje en verhit je die tot deze een temperatuur van 120 °C bereikt.
150 gram suiker
Ondertussen mix je de eiwitten (in een schone schaal met schone mix haken) tot ze pieken vormen.
2 eiwitten
Giet als de temperatuur is bereikt, de suikerstroop er voorzichtig bij en blijf mixen tot kamertemperatuur is bereikt.
Doe 70 gram suiker met 4 eetlepels water in een steelpannetje en verwarm tot het 120 °C bereikt.
Ondertussen klop je de eigelen luchtig tot ze lichtgeel zijn.
5 eigelen
Wanneer de suiker de temperatuur heeft bereikt, schenk je de suikerstroop voorzichtig bij de eigelen terwijl je blijft mixen, tot het mengsel kamertemperatuur bereikt.
Verhit de cognac in een pannetje tot het heet is en zet het vuur uit.
4 eetlepels cognac
Los het gelatineblaadje hierin op.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Met een mixer klop je de slagroom tot hij stijf is.
500 ml slagroom
Met een spatel voeg je de slagroom bij de custard en meng je deze voorzichtig.
Meng vervolgens voorzichtig de merengue erdoor.
Als laatste roer je heel voorzichtig het cognac mengsel erdoor.
Schenk het ijs beslag in een diepvriesvorm en laat minstens 4 uur in de diepvries op stijven.
NOTITIES
Je wilt een luchtige merengue van de eiwitten maken. Gebruik een kom en mix haken die je vooraf goed schoonmaakt met heet water en afwasmiddel. Daarnaast start je met deze stap, zodat je niet per ongeluk vet van het ei geel of slagroom in je merengue krijgt.
Omdat je geen rauwe eieren wilt gebruiken in je basis omdat kinderen, zieken en/of ouderen mee eten kun je het recept als volgt aanpassen. Gebruik 500 ml slagroom, 150 gram suiker en 250 gram mascarpone. Meng dit goed door elkaar en schenk in een diepvries doos.
Dit dessert is heerlijk wanneer je het serveert met aardbeien en slagroom. Een heerlijke combinatie met de cognac.
Je gebruikt een meringue als basis voor dit ijs. Daarom heb je een heel luchtig mengsel. Hierdoor heb je geen ijsmachine nodig, maar kun je dit gewoon in de diepvries laten bevriezen (en het blijft luchtig).