Deze blauwe bessen cake met yoghurt is lekker makkelijk en snel gemaakt. De cake zit vol blauwe bessen en is zijdezacht, romig en fris. En door de Griekse yoghurt wordt de cake smeuïg en luchtig tegelijkertijd. Een cake die je ALTIJD kunt serveren.
½theelepelbaksodazuiveringszout of natriumbicarbonaat
250gramblauwe bessen
1 ½theelepelbakpoeder
Makes: 25cm25 x 12cm rectangle, 7cm height
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Smeer een cakeblik in met boter en bestuif met bloem. Klop het teveel aan bloem uit het bakblik.
Klop met de mixer op hoge snelheid de boter en suiker in twee minuten luchtig.
175 gram boter, 300 gram suiker
Schenk, terwijl je blijft mixen het vanille-extract erbij.
1 theelepel vanille-extract
Doe ook de eieren één voor één erbij (de volgende pas toevoegen als de vorige is opgenomen). Mix nog één minuut op hoge snelheid.
3 eieren
Meng de bloem met het zuiveringszout en bakpoeder
375 gram bloem, ½ theelepel baksoda, 1 ½ theelepel bakpoeder
Zet de mixer op een lage stand. Doe ⅓ van het bloemmengsel in de beslagkom en meng door het beslag.
375 gram bloem
Schenk achtereenvolgens de helft van de yoghurt, weer ⅓ deel van het bloemmengsel, het restant yoghurt en het restant van de bloem bij het beslag, terwijl je blijft mixen op lage stand. Stop met mixen als de bloem net in het beslag is opgenomen.
200 ml Griekse yoghurt
Meng de blauwe bessen met een spatel door het beslag en giet in het cakeblik.
250 gram blauwe bessen
Zet het blik in de oven en bak de cake in 70 minuten gaar.
Laat 15 minuten staan en los de cake op een rooster. Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
NOTITIES
1. - Wil je deze blauwe bessen cake maken bestel dan de ingrediënten makkelijk met één druk op de knop:2. - Ingrediënten - Om de cake luchtig te krijgen, zorg je ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.3. - Blauwe bessen - Gebruik je diepvries blauwe bessen in plaats van verse? Spoel ze dan eerst af en dep ze dan droog met een keukendoek.Heb je geen bosbessen? Je kunt ze prima vervangen door frambozen, bramen of stukjes appel.4. - Yoghurt - In plaats van Griekse yoghurt kun je ook zure room gebruiken. Gewone yoghurt is minder dik en zorgt ervoor dat het beslag te dun wordt. Dat kun je dus niet gebruiken.5. - Muffins - Maak je lievere geen cake? Kies dan voor het bakken van muffins. Verdeel het beslag over een cupcakevorm. Het beslag is voldoende voor 12 heerlijke muffins. Bak gedurende 25 minuten in de oven bij 180 °C tot ze goudbruin en gaar zijn.6. - Gaar - Iedere oven is anders en de aangegeven temperatuur is een richtlijn. En natuurlijk wil je dat je cake gaar is. Dat controleer je eenvoudig door een satéprikker in het midden van de cake te prikken. Komt hij er droog uit dan is de cake gaar. Anders verleng je de baktijd met 5 minuten en controleer je het nogmaals.7. - Oven temperatuur Bak de bosbessencake bij 180 °C onder- en bovenwarmte. Gebruik je een heteluchtoven dan bak je blauwe bessen yoghurt cake bij 160 °C8. - Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de cake bij kamertemperatuur verpakt in een plastic of aluminium folie. Zo blijft hij tot drie dagen goed. Bewaar niet in de koelkast. De koelkast is vochtig en daardoor verandert de structuur van de cake, wat niet lekker is.
Diepvries: Laat de cake volledig afkoelen en verpak hem in aluminium folie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo blijft hij tot 3 maanden houdbaar in de diepvries. Laat hem minimaal 3 uur ontdooien bij kamertemperatuur voordat je hem serveert. TIP: Snij de cake voor het invriezen in plakjes en verpak per plakje. Zo kun je precies de juiste hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen.
9. - De voedingswaarden zijn berekend per plakje cake.