Een heerlijke zoete lekkernij uit India: Ukadiche Modak. Dit traditionele recept heeft een heerlijke kokos vulling met palmsuiker en kardemom, dat wordt bijeengehouden door een deeg van rijstebloem.
Voorbereiding 10 minutenmin
Kook Tijd 40 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Indiaas
Hoeveelheid 12stuks
Ingrediënten
Vulling
200gramkokos vers, grof geraspt
100grampalmsuiker
3eetlepelswater
¼theelepelkardemom
Deeg
310gramrijstebloem
1eetlepelbloem
180mLwater
½theelepelzout
35gramboter ongezouten
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Vulling (de Modak)
Doe de kokos, palmsuiker en het water in een pannetje en verwarm op laag vuur.
De palmsuiker smelt en het geheel wordt vochtig, laat het dan nog twee minuten bakken tot het net droog is (verleng eventueel de kook tijd).
Meng dan de kardemom erdoor.
Spreid op een bord en laat afkoelen.
Deeg
Zeef de rijstebloem en de gewone bloem met een kleine zeef.
In een pannetje meng je het water, boter en zout en laat het langzaam aan de kook komen.
Wanneer het kookt, giet je in één keer de bloem erbij en roer je met een houten spatel goed door tot er een bal wordt gevormd.
Schep 2 eetlepels water erbij, doe een deksel op de pan en stoom nog 1 minuut.
Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan.
Maal het deeg fijn in de foodprocessor (ongeveer één minuut).
Kneed nog goed door, zodat je een soepel deeg hebt gekregen.
Stomen
Vul de pan voor het stomen met water en breng die aan de kook. Zet de stoommand erboven op. Leg in de stoommand een bananenblad (of theedoek).
Verdeel het deeg in 12 even grote stukjes en rol die op tot een balletje.
Maak elk balletje plat met je handen (je handen moeten een beetje nat zijn om dit goed voor elkaar te krijgen) en maak een ronde platte deeglap van 10 cm doorsnede.
Vul die met 1 eetlepel Modak (in het midden, de randen vrij laten).
Pak de buitenzijde van het deeg en duw tussen de vingers een stukje deeg naar elkaar toe, tot je helemaal rond bent.
Vervolgens pak je die bij elkaar en draai je het deeg totdat het dicht is (duw goed dicht met je vingers).
Zet in de stomer en stoom 15 tot 20 minuten.
Eet ze warm en bestrijk ze met ghee net voor je serveert.
NOTITIES
Palmsuiker kun je kopen bij de Toko. Het kan eventueel ook vervangen door Kokosbloesemsuiker. Dat is een vergelijkbare suikersoort, maar dan van een andere palmsoort als basis.