Een recept voor een smeuïge aardbeien cake met ricotta. Lekker zoet en romig gebakken. Een heerlijke cake voor bij een high tea. Of als toetje bij een zomer BBQ of lente brunch.
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
1 uur van te voren: Haal de boter uit de koeling en zet bij kamertemperatuur.
30 minuten van te voren: haal de ricotta (en eieren als die in de koeling worden bewaard) uit de koeling en zet bij kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Vet een springvorm in en bestuif met bloem.
Was de aardbeien en haal het kroontje eruit. Halveer ze (en wanneer ze erg groot zijn snij je ze in vieren). Verdeel over 2 kommen.
Weeg alle ingredienten precies af en zet klaar.
Aardbeien cake met ricotta
Mix de suiker en de boter 2 minuten op hoge stand met een mixer.
Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste volledig is opgenomen. Voeg ook het vanille extract toe. Mix nog 1 minuut op hoge snelheid.
Zet de mixer laag en schep het zelfrijzend bakmeel in de kom. Meng tot de bloem net in het beslag is opgenomen en zet de mixer dan uit.
Doe de ricotta bij het beslag en spatel dat er rustig doorheen.
Voeg de helft van de aardbeien toe aan het beslag en meng die met een spatel door het beslag zodat ze goed verdeeld zijn.
Schenk het beslag in de springvorm.
Verdeel de rest van de aardbeien over de cake.
Zet de cake in de oven en bak 35 minuten tot hij gaar is. Controleer met een saté prikker (zie tips).
NOTITIES
Tips
Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur dan mengen ze beter.
Hou de mix tijden aan die in het recept staan. Zo over of ondermix je niet.
Gebruik maat L eieren. Kun je dit niet aankomen dan kun je in plaats van 2 eieren maat L ook 3 eieren maat S gebruiken.
Heb je geen vanille extract dan kun je ook een zakje vanille suiker gebruiken.
Wil je weten of de cake gaar is, gebruik dan een saté prikker. Steek deze in het midden van de cake en haal hem eruit. Is hij schoon, dan is de cake gaar. Anders verleng je de baktijd met 3 minuten en herhaal je de saté prikker proef.