Vijgen op siroop, al is dit fruit zoet van zichzelf, met de siroop worden ze onweerstaanbaar en zijn ze langer houdbaar. Lekker gecombineerd met geitenkaas of bij een dessert.
Voorbereiding 30 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Marineren 8 uuruur
Totale Tijd 9 uuruur
Gang Jam, Inmaken en Bewaren
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 3potten
Ingrediënten
200gramsuiker
500mlwater
½stokjekaneel
2kruidnagels
2zwarte peperkorrels
2kardemom peulen
2piment besjes
¼theelepelnootmuskaat
12vijgenvers
1citroensap
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Voorbereiding
Steriliseer de potten. En zet ze klaar.
Doe het water en de suiker in een steelpannetje en verwarm, terwijl je het suikerwater roert, tot de suiker opgelost is.
Zet het vuur uit en voeg de kruiden toe.
Laat afkoelen naar kamertemperatuur.
Was de vijgen.
Verwijder de steeltjes van de vijgen.
Vijgen in siroop
Dompel de vijgen in het suikerwater en laat minimaal 8 uur (1 nacht) weken.
Haal de vijgen uit de siroop en breng de siroop met het citroensap aan de kook.
Voeg de vijgen toe en laat 5 minuten sudderen.
Zet het vuur uit en haal de vijgen met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de gesteriliseerde potten.
Laat de siroop 20 minuten afkoelen en zeef de siroop.
Verdeel de siroop over de potten.
Dek de potten af en bewaar ze in de koeling.
NOTITIES
Door de vijgen een nachtje in suikerwater te weken, onttrek je vocht uit de vijgen en gaat je suikerwater naar vijgen smaken.
Het suikerwater verhit je en kook je in. Daardoor dood je bacteriën en daardoor blijven de vruchten langer goed.
Vijgen uit Noord-Europa zijn minder zoet dan het fruit uit Afrika en daardoor heel geschikt voor deze bewaarmethode, waardoor je ze extra smaak geeft.
De vijgen krijgen elke dag meer smaak. Het geeft dus helemaal niets als je ze al iets eerder maakt.
Je voegt het citroensap toe als conserveringsmiddel zodat de vijgen langer houdbaar zijn.
Je steriliseert de potten voor het bewaren van de vijgen op siroop voldoende door ze in kokend water onder te dompelen en ze met een schone theedoek af te drogen of in de vaatwasser uit te wassen (wel meteen de deksel erop schroeven als je ze eruit haalt).