Indonesische Babi Ketjap is gestoofd varkensvlees in een heerlijke zoete Ketjapsaus. Een klassieker uit de Indische keuken omdat het zo makkelijk te maken is, en natuurlijk met een heerlijke smaak. Lekker voor het avondeten, maar natuurlijk ook als onderdeel van je rijsttafel Want iedereen vindt dit lekker!
Voorbereiding 20 minutenmin
Kook Tijd 30 minutenmin
Totale Tijd 50 minutenmin
Gang Hoofdgerecht
Wereldkeuken Indonesisch
Hoeveelheid 4personen
Ingrediënten
Babi Ketjap Boemboe
5sjalotjeszonder vel, in vieren
3tenenknoflookontveld en gehalveerd
5cmverse gemberzonder schil of 1½ theelepel gemberpoeder
2rode pepersgewassen en zaadlijsten verwijderd
Babi Ketjap Stoofschotel
1eetlepelzonnebloemolieom te bakken, bijv. zonnebloemolie
1sjalotjefijngesnipperd
500gramvarkenshaasin blokjes van 2 × 2 cm gesneden
100gramspeklapjesin blokjes van 2 × 2 cm gesneden
5eetlepelsketjap manis
1eetlepelKetjap asinlichte sojasaus of Japanse sojasaus
2eetlepelstamarinde pasta
1theelepelgembersiroop
2theelepelscitroensapvers
2theelepelspalmsuikerof Gula Djawa
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Maak de boemboe:
In de keukenmachine met snijmes stop je in de kom: 5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, gember(poeder) en de pepers. Pulseer tot je een smeuïge massa hebt.
5 sjalotjes, 3 tenen knoflook, 5 cm verse gember, 2 rode pepers
Babi Ketjap Stoven
Verhit een koekenpan en schenk de olie erin.
1 eetlepel zonnebloemolie
Bak het overgebleven sjalotje tot het glazig is, ongeveer 2 minuten. Voeg dan de boemboe toe en bak die 5 minuten mee.
1 sjalotje
Schep het vlees erbij en laat dat mooi bruin worden.
500 gram varkenshaas, 100 gram speklapjes
Schenk de ketjap Manis en ketjap Asin en de tamarinde erbij en zet het vuur laag.
1. Ketjap Manis: Een zoete Indonesische soja saus. Het is donker van kleur en geeft een heerlijke soja smaak.2. Ketjap Asin: Zoute Indonesische Ketjap saus. Je kunt ook lichte sojasaus of Japanse sojasaus gebruiken.3. Tamarinde: Te koop in de supermarkt. Je zou het kunnen vervangen door een combinatie van een eetlepel citroensap en een eetlepel bruine suiker.4. Palmsuiker of Gula Djawa: Een karamelachtige, licht zoute suikersoort. Je vindt dit ingrediënt bij de Toko. Heb je het niet, vervang het dan door bruine suiker.5. Serveer: Bij je rijsttafel: erg lekker met Bami Goreng, Babi Pangang en Foe Yong Hai. En als voorgerecht Chinese Tomatensoep. Dat is weer genieten!6. Bewaren
Koelkast - Bewaar de Babi Ketjap afgedekt in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen. De smaak is zelfs nog lekkerder, wanneer je de Babi Ketjap een dag van tevoren maakt!
Diepvries - Babi Kecap is heel goed in te vriezen (maak dus twee porties in één keer en bewaar een deel voor een drukke avond!). Bewaar maximaal 2 maanden in een diepvriesdoos of zak.
Opwarmen - Warm het op in de magnetron. Doe alles in een schaaltje, verhit een minuut en roer dan goed door. Verwarm dan nog eens een minuut. Check of het voldoende warm is anders herhaal je het nog een keer. Je kunt het ook in een ovenschaal, afgedekt met aluminiumfolie in 25 minuten bij 140 °C verwarmen. Of verwarm op laag vuur in de koekenpan. Voeg dan wat extra water toe, anders wordt het te droog.