Chocolaatjes met karamel en zeezout. Romige chocolade met een topping van karamel en een snufje zeezout. Hier kan je me elke dag voor wakker maken.
Kook Tijd 30 minutenmin
Uitharden 4 uuruur
Totale Tijd 4 uuruur30 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Overige keukens
Hoeveelheid 10stuks
Ingrediënten
50gramkristalsuiker
200gramchocola puur, minstens 70 % cacao
2theelepelszeezoutgrof
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Karamel
In een bakblik leg je een bakpapier.
Gebruik een pan met dikke bodem en schep de kristalsuiker in de pan.
Schud de pan zodat de suiker verdeelt over de bodem.
Verwarm de pan totdat de suiker is opgelost.
De suiker verkleurt van lichtbruin naar amberbruin. De temperatuur is dan tussen de 160 en 177 graden Celsius (gebruik een suiker thermometer om dit zeker te weten). Zet het vuur uit en schenk je karamel in het bakblik. (kijk goed uit want de karamel is gloeiend heet).
Laat afkoelen en uitharden.
Doe de karamel in een plastic zak en sla met een deegroller tot kleine stukjes.
Chocolaatjes
Leg je chocolade vorm klaar op een bakplaat.
Breek de chocola in kleine stukjes en smelt die au-bain-marie (verwarmen in een kom die boven kokend water hangt), tot alle chocolade gesmolten is.
Zet de kom op het aanrecht en schenk ⅔ van het mengsel op een koud oppervlak, bij voorkeur een marmeren plaat, en strijk het met een pallet mes uit, zodat hij afkoelt en dikker wordt.
Veeg bij elkaar, strijk nogmaals uit en doe de afgekoelde chocolade dan bij de warme chocolade in je kom en meng alles goed door. Meet of de chocola lauwwarm is, ongeveer 37 graden. De chocola is dan getemperd en klaar voor gebruik.
Giet de chocola in de vormpjes, tik tegen de zijkant om eventuele luchtbellen te laten ontsnappen en strijk de bovenkant glad.
Verdeel, naar gelang je smaak, het zeezout en de karamelbrokjes over de chocolaatjes.
Laat de chocolaatjes tenminste 4 uur uitharden op een koele plaats.