Een recept voor sinaasappelcake met olijfolie, een heerlijk winters recept. Een heerlijke traktatie met de frisse smaak van sinaasappel en rijke smaak van de olijfolie (echt een heerlijke combinatie). Leer hoe je makkelijk deze smaakvolle cake maakt, perfect voor elke gelegenheid. Verwen jezelf en gasten met deze lekkere sinaasappelcake.
Voorbereiding 1 uuruur
Kook Tijd 45 minutenmin
Totale Tijd 1 uuruur45 minutenmin
Gang Zoete Baksels
Wereldkeuken Europese keukens, Italiaans
Hoeveelheid 8personen
Ingrediënten
Gesuikerde sinaasappels
2sinaasappels
200gramsuiker
Sinaasappelcake
olijfolie voor het invetten van de pan
325grambloem
250gramsuiker
2theelepelsbakpoeder
1theelepelbaksodaoftewel zuiveringszout
1theelepelvanille-extract
4eierenmaat L
6eetlepelsolijfolie
Glazuur en topping
30mlsinaasappelsap
15grampoedersuiker
1theelepelgrof zeezout of fleur de sel
Ingrediënten die je nodig hebt per stap zijn onder de stap in Italic weergegeven
Instructies
Gesuikerde Sinaasappel
Was de sinaasappels en snij de top van de onder en bovenzijde met een scherp mes.
2 sinaasappels
Snij de sinaasappel vervolgens in dunne schijven, haal de pitjes eruit.
In een grote pan giet je 1½ liter water en dat breng je aan de kook. Doe de sinaasappels erin en breng weer aan de kook. Haal de sinaasappels eruit.
Breng nogmaals 1½ liter water aan de kook, doe de sinaasappels erin, breng weer aan de kook. Haal de sinaasappels eruit.
Tenslotte doe je 1 liter water in de pan en 200 gram suiker erbij. Laat aan de kook komen, terwijl je roert zodat de suiker oplost. Wanneer dat is gebeurd leg je de schijfjes sinaasappel in de pan. Kook nog 30 minuten, haal de pan van het vuur en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
200 gram suiker
Sinaasappelcake
Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C
Bestrijk een cakevorm van 23 cm met olijfolie. Bestuif met bloem en klop het teveel eruit. Leg een bakpapier op de bodem.
olijfolie
Haal de gesuikerde sinaasappel uit het kookvocht en doe in de keukenmachine. Pulseer tot het grof gehakt is.
Doe de grofgehakte sinaasappel in een grote kom en voeg de bloem, suiker, bakpoeder, baksoda, vanille-extract, eieren en olijfolie toe en meng met de mixer 3 minuten tot het luchtig en romig is.
Giet het beslag in de bakvorm en zet die in de oven.
Bak de cake 45 minuten tot hij goudbruin en gaar is.
Laat de cake 5 minuten afkoelen en haal hem dan uit de springvorm.
Sinaasappel glazuur
Zet op een rooster dat je op een bakplaat hebt gezet (tegen het lekken van het glazuur).
Prik met een saté prikker wat gaatjes in de bovenzijde.
Maak het glazuur door het sinaasappelsap te mengen met de poedersuiker.
30 ml sinaasappelsap, 15 gram poedersuiker
Met een kwastje smeer je het glazuur op de bovenkant en zijkanten van de cake.
Bestrooi vervolgens met het zout.
1 theelepel grof zeezout
Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
NOTITIES
1. Variaties:
Chocoholics: Sinaasappels en chocola is een bewezen combinatie die superlekker is. Smelt wat chocola en drizzle die over de bovenkant!
Ook lekker met een bolletje vanille-ijs als toetje!
2. Gaarheid: Check of de cake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Komt deze er droog uit, dan kun je de cake uit de oven halen.3. Oven: Wanneer je onder- en bovenwarmte gebruikt zet je de temperatuur op 180 °C. Bij een heteluchtoven is 160 °C voldoende. Kun je kiezen gebruik dan onder- en bovenwarmte.4. Bewaren
Kamertemperatuur: Bewaar de cake ingepakt in folie gedurende maximaal drie dagen op een koele plaats. Is het erg warm, bewaar hem dan luchtdicht verpakt in de koelkast.
Diepvries: Je kunt dit ook invriezen. Verpak het in twee lagen plasticfolie. Zo blijft hij wel tot drie maanden goed.